A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Temporary Unavailable

workinghardТова “временно недостъпен” стоеше близо седмица на сайта ми. А пък, виждате ли тоя, дето си блъска главата в бюрото пред компютъра? Ей този идиот съм аз. Единственото нещо, което исках, беше да си обновя версията на WordPress.
Както си му е редът, първо изчетох всичко от сайта им за това, как трябва да протече един upgrade. Трябва да си призная, че самият WordPress доста е напреднал в последните няколко версии (щях да напиша “години”, ама той си е сравнително млад проект и не му приляга подобно отношение). Предишното ми обновяване (от версия 1.2 към 1.5) беше доста сложно и по същество не беше добре описано на сайта им. За сметка на това общността около WP си беше свършила прекрасно работата и беше попълнила всички пропуски в документацията на официалният им сайт.
Сега всичко си е от просто, по-просто: спират се всички добавки (plugin-и), прави се архив (на базата и на сайта, като цяло), изтриват се (да, препоръката е точно “изтриване”, а не “припокриване”) основните директории на WP, после се качва новата версия и от wp-admin се стартира upgrade.php. Естествено, ако имате някакви потребителски настройки и/или файлове, то задължително си ги спасявате (и това е нагледно описано). С една дума – скука. На който му е интересно, да погледне тук. Всичко си пише.
Проблемът не дойде от това, че не съм спазил указанията. Даже напротив – архив на базата направих и от phpMyAdmin на dom.bg (страшно древна и смотана версия 2.5.6-rc1, отпреди две години, ама карай…. толкова могат хората) и от plugin-а в самият WP. Файловете също архивирах на две места – в Linux-a и във виндоза (просто за сигурност). Преди да почна изчетох всичко внимателно (това да знаете, изобщо не ми е присъщо) просто за да ми е ясно, че няма някакви скрити подводни камъни. Нали знаете, някои документации са написани, така че, когато стигнеш до стъпка 5 (примерно) е написано, че в стъпка 2 е трябвало да свършиш нещо изключително важно. Слава богу, тук всичко си беше на мястото (дали написах някъде, че този път документацията им беше на ниво!?) 🙂
Е, ще се запитате, за какво е целият шум тогава? Ами просто, след качването на файловете се почна едно “500 Internal Server Error!”, направо до полуда. Проверих всичко по 4-5 пъти – йок марули! Грешка. И пак грешка…. и пак….. Какво ли не опитвах, какво ли не изчетох (не съм навътре нито в MySQL, нито в Apache, нито в PHP). Големият проблем идваше от това, че всъщност чрез метода на пробите и грешките трябваше да отгатвам, какво всъщност предизвикваше проблема. Единственият инструмент беше phpinfo() и някои команди към SQL сървъра. Ами журналите, ще попитате? Да-а-а-а. Журналът е нещо полезно, само дето някой тъпоумен провайдер да не си мисли, че там е светая светих на SQL сървъра и е строго секретен. Същото и за Apache сървъра. Идват ми поне 10-тина идеи, как може да се направи така, че всеки потребител да вижда само своите грешки и (защо пък не!) събития. Ама, това иска писане и мислене…., а най-вече и желания. Затова журналът остава страшно секретен и недостъпен за потребителите. Така че, помощ оттам няма.
За да станат нещата по интересни, когато почнах да връщам старата версия на SQL базата видях, че настройките на phpMyAdmin са оставени по подразбиране, т.е. имам възможност да качвам файлове до 2MB. Моите бяха 10МВ. Вече почна да става забавно…. Изправен пред липсата на журнал на SQL и/или Apache сървъра, липсата на възможност да кача стара версия, единственото което ми остана на този етап беше да променя index.htm и да сложа онзи по-горе, дето си блъска главата. Най-гадното беше, че административният интерфейс си работеше перфектно, оттам можех да прави всичко (активиране на plugin-и, промяна на теми, редакция на постове и т.н.), само дето при стартиране на самият сайт (разбирай официалната страница) всичко гърмеше.
Как се оправиха нещата ли? Инсталирах базата и файловете на една от моите Линукс машини и проиграх процедурата. Всичко си мина перфектно! Проблемите не бяха от грешка в инсталационната последователност, нито пък в грижи около PHP скриптовете. След консултация с google и допитване до приятели (благодаря Йовко, благодаря Яска!) оказа, че милите другарчета от dom.bg вероятно стартират PHP със CGI, а не в mod_php режим, въпреки че по целият свят сървърите се конфигурират по вторият начин. По-сигурно, по-удобно, по-икомонично, абе…. по-добре. И естествено, WP2.0 не работи в такъв режим, какъвто ми предлага моят мил хазяин. Всъщност, всяка промяна на параметри в .htaccess файла и какъвто и да е опит да задам нещо на PHP-то водеше до познатото “500 Internal Server Error”.
После…, после нищо интересно – улекотих си базата (окастрих цялата таблица wp_bad_behavior_log, понацепих другите таблици по отделни файлове до 2MB), върнах всички файлове през FTP, натоварих таблиците и ….. воала! Отново си имах блог.
Само дето не ми се пишеше вече. Изчезна ми и настроението, и желанието. Да-а-а…. Гадна работа е това с хостинга и така наречените “провайдери”.

2 comments to Temporary Unavailable

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>