A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Хостинг проблеми

Няколко дена нямах връзка към домейна ми, което отдадох на временни грижи. По принцип ми е традиция в събота и неделя да не пиша и да не се занимавам с “несвойствени дейности”, затова усетих проблема чак в понеделник. Малко се издразних от липсата на поща, защото веднъж “хазяите” ми бяха спряли сайта, поради “зловредни скриптове” (леко бъгав плъгин от WordPress), та първоначално си помислих за подобен проблем. Да, да-а-а, ама не (двойно потвърждение с отрицание)! Понеже нямах поща (очевидно!) през един от другите си акаунти (гадното yahoo няма кирилица, ама край – нали се чете?) им написах това:

Privet,
kakvo stava s domenjna gerdjikovs.net? Ne raboti nito
posta, nito DB dostap, nisto FTP, t.e. s edna duma “NISTO”!

На което, след четири часа (бърза реакция, а?) получих това:

Здравейте,

ето имейла, който тази нощ изпратихме до всички:

По ред причини, хостинг услугите, които предлагаме
в момента са спрени. Съжаляваме за неудобството.

На 03.12.2005 срещу 04.12.2005 г. през нощта един
от харддисковете (в гаранция) на този сървър излезе
от строя без причина. Наложи се подмяна,
инсталирахме нов диск и хостинг услугите бяха
възстановени.

На 04.12.2005 срещу 05.12.2005 обаче и новия диск
започна да има проблеми, след което сървъра беше
спрян, за да се спаси информацията на дисковете.

Причините за това са странни и нехарактернии, и
не зависят от нас и усилията да възстановим
функционирането – в даден момент се появяват
случайни грешки при комуникацията с дисковете.
Причината може да е както в ядрото на операционната
система, така и във всеки елемент на този сървър.

Като резултат се налага пълна подмяна както на
сървъра, така и на операционната система, което
може да отнеме до няколко дни – ще бъде изградена
напълно нова система. Единствената добра
новина е, че най-вероятно данните са спасени
и ще може да бъдат възстановени.

С голямо извинение за създалото се неудобство,
предварително Ви благодарим за разбирането
на ситуацията.

Няма да напиша, какво отговорих, 🙂 не проявих никакво разбиране към ситуацията, само накратко обясних на колегите, какво мисля за тяхната услуга. Елементарната логика сочи, че ако имат проблем със сървъра, просто няма как да си прочета пощата! Да си предвидят в регистрацията един резервен email адрес и нещата се решават. Толкова ли е трудно да се сети човек!?
Колкото и да съм малък, като клиент си плащам хостинга и домейна съвсем редовно вече трета година. В нашата мила родина е прието само да си плащаш, без да получаваш нищо насреща. Примери много, не ми ще да се открехвам на тази тема, постинга е в съвсем друга посока. Лошото е, че в някои сфери конкуренцията тепърва (но сигурно!) навлиза – просто трябва да се почака. Тези, които не разберат простият факт, че клиента трябва да получава качество и количество за парите си, просто ще изчезнат. Такива са простите закони на икономиката, колкото и те да са изкривени у нас.
Така и не разбрах, защо повреда на един диск, може да доведе до срив на сървъра. Вероятно, защото не е резервиран, ще си каже всеки. Да, но може ли да си обясните, как фирма, която хоства 7000 клиента (както самата тя се хвали) ще се остави толкова лаишки неподсигурена?! Освен това, как едно съобщение не извадиха на сайта си! Нито ред! Дори, това съобщение не трябва да стои на техния сайт, ами на моя, та всеки който потърси gerdjikovs.net да види, че има технически проблем с хостинга. Не’ам думи!
Колеги от dom.bg! Не само дискове в RAID (може и ниво 5, не искам бързодействие) са задължителни за всеки, който прави бизнес с участието и на дори един (какъвто и да е) сървър. Вие трябва да имате най-малкото резервна машина със същият (или близък по производителност) хардуер, за да се подсигурите в случай на аварии. Вашата ОС е Linux – какъв Ви е проблема да клъстеризирате Apache (знам, какъв е, ама няма да го напиша)? Може и да се гордеете с факта, че сте оправили всичко за три дни – дори и сте запазили данните ми! Браво! Лично мен, обаче не ме кефи и един час спиране на услугата – просто съм си платил за година напред и искам всичко да ми е както трябва.
Последно: уважаеми колеги от dom.bg – не искам да Ви давам акъл, как да си правите бизнеса. Не съм бизнесмен, а просто техничар. Технически средства за подобряването му, колкото щеш. Не въпрос и на пари, защото ако умножа 7000 (клиента) на цената, която плащат за хостинг, добавя 25000 регистрирани домейна, дори и да извадя всички възможни разходи, пак ще останат едни 10-15% печалба на година (цифрата вероятно е доста занижена, ама карай), което си е направо Цифра (с главно “Ц”). Т.е. всяка година може да подобрявате услугата си. Защо тогава не го правите?!
Все пак от позицията на Ваш клиент (не за дълго, просто ще изчакам да ми свърши срока на това, за което съм платил), искам да Ви предупредя, че такова отношение е недопустимо. На времето, избрах точно тази фирма за регистрации, не само поради цената им, но най-вече и поради качеството (тогава) на услугата. Сега нещата са доста назаднали доста (деградирали, който не е разбрал). Разбирайте ме, както искате.

8 comments to Хостинг проблеми

 • arken

  Когато намериш хостинг на цените на dom.bg – обади ми се… Понеже услигата им е много евтина – сещаш се че и качеството е пропорционално, иначе аз съм сменил 2-3 доставчика по-бърз супорт и по-вежливи хора от dom.bg не съм срещал. А защо нямат RAID с мироринг, защо нямат група машини в клъстер със разпределение на ресурсите за backup? Защото така е по-евтино…
  Така, че не реви а се радвай на добрите цени, защото същото може и да ти се случи при 3 пъти по-скъп провайдер и няма да ти кажат и извинявай….

 • Да, по принцип си прав. Само, обаче по принцип. Направи сметките, ще се убедиш – не е въпрос само на пари (а на какво и идея си нямам – може би на лакомия?!)
  Аз имам в предвид точно скъпи RAID решения. Вярно, че резервиране може да се прави съвсем евтино с SATA дискове, но наистина нямах в предвид това. Идеята ми е, че dom.bg правят сериозен бизнес. Е, (питам аз), тогава защо не си вземат едно СЕРИОЗНИ машини? Или всичко е пак, хей така “на ужким”? Иначе са учтиви и отзивчиви – две думи да няма по въпроса.
  p.s. Със сигурност няма 2-3 пъти да ми се случи такова нещо при по-скъп провайдер, защото ще го наритам още първият път. 🙂 Бих плащал доста повече, ако имам увереност в качеството на услугата.

 • Здравейте,

  понеже се заформя дискусия, да кажа и аз нещо 🙂

  За страничен наблюдател думата “сървър” се е превърнала в нещо абстрактно, работещо безотказно по презумпция. Човек, който не е използвал windows 3 преди 15 години, или не е можел да влезе в произволна unix машина по същото време, трудно би оценил днешната възможност една машина да работи 1-2 години без прекъсване, например:
  # uptime
  3:00pm up 324 days, 6:56, 2 users
  Понеже се състои от хардуер, операционна сисмета и код работещ на тях, практически много хиляди хора имат пръст в един сървър. Само по себе си “324 days” е уникално, но от друга страна по никакъв начин не е изключено да се случват нежелани неща.

  В написаното първоначално от собственика на сайта има доста неточности, които са му пояснени, но за да не стане като оправдание, отговорността да си поправи поста е негова.

  Ние правим бизнес за удоволствие, а когато това е факт, повече печелят клиентите. Така не може да се търси закономерност между цена и качество, например цените ни са едни от най-ниските, а сървърите в момента са двупроцесорни xeon машини, с 4GB памет, с 4x200GB диска в RAID плюс допълнителен диск за backup. Единственият ъпгрейд може би, е да се поддържа запалена свещ до всеки от тях 🙂

  Поздрави и весели празници.

 • Дискусия не се заформя. Собственика на сайта е напълно наясно с всичките Ви пояснения. Собственика на сайта няма да си поправи поста по никакъв начин, т.к. всяко написано нещо в т.н. “пост” е самата истина. Освен това това си е “Моето си място”. Така наречените от Вас пояснения, които са му изпратени са кухи откъм съдържание и неверни в по-голямата си част.
  За Вас, като собственик на dom.bg вероятно не е ясна разликата м/у единствено и множествено число в българският език (“диск” и “дискове”). Просто, погледнете си писмото изпратено и до другите собственици на сайтове. Няма да Ви преподавам български език, не ми е по специалността. Ако това, което сте изпратили до нас, собствениците на сайтове е било лъжа, ОК, нямам проблеми с това. Ако и на Вас не е било ясно, какво и кой е разпратил тази информация до нас, също ОК, това не е мой проблем. Ми да бяхте писали, че има повече от един повреден диск – за всеки ще е ясно, че проблемът е (почти) непоправим! Ако пък не знаете как да оставите съобщение на страницата на сайт, който се хоства при Вас, просто потърсете квалифицирана консултантска помощ. В България все още има знаещи и можещи хора – ще Ви помогнат.
  Ако правите бизнес за удоволствие, просто дарете парите от него на болни деца или за превод на някой свободен софтуер (примерно KDE, GNOME). Аз не приемам комбинацията “бизнес” и “удоволствие”.
  Лично за мен не може да се каже, че съм страничен наблюдател в ИТ сферата. В трудовата ми биография може да се види, че съм отговарял за десетки сървъри и стотици комуникационни съоръжения. Точно от Вас, г-н Спиридонов няма да всема акъл или забележка за това как се управляват отговорни машини. Не Ви познавам лично, не знам що за специалист сте Вие, но просто не приемам акъл и съвети от който и да е.
  И накрая: а всъщност, откога ниските цени станаха оправдание за несвършена добре работа?! Просто съм пропуснал момента. И за какви чак толкова невероятно ниски цени става дума? Явно отдавна не сте гледали конкуренцията.

 • Най-вероятно не сте прочели добре написаното.

  Поздрави.

 • Глей ся, Дойчине! (минавам на ти, щото да не би нещо да не разбереш). Няма да се занимавам само с теб и да ти отговарям на недодяланите оправдания. Решението за смяна на хостинга съм го взел, продължавам “горещо” да рекламирам услугите ти.
  Единствено число в българският език се употребява, когато става дума за едно (1) нещо. В този смисъл изразът “през нощта ЕДИН от харддисковете” означава, че ЕДИН от дисковете е повреден. После (някой?!) в същото писмо пище, че “и новия ДИСК започна да има проблеми”. Отново става дума за ЕДИН диск, а не за повече. Това се оправя с възможностите на RAID технологиите (справка в google.com или wikipedia.org). Затова и те упреквах, че dom.bg не си е свършила работата. Накратко, ако някой не е прочел нещо, това си ти. Препоръчвам упресняване на знанията ти по български език, по специално в частта, кога се употребява единствено и кога множествено число. Кратко и ясно. Да беше написал, че имате счупени няколко диска, щах да разбера – случва се на всеки, още повече когато се купуват евтинии (за да може услугата да е евтина, нали ;)).
  Колкото за това дали е имало съобщения на сайта или не – изпратих ти смимка на сайта, нали? Там не се вижда дори и една сричка в описание на проблема или (недай си боже!) извинение.

 • Елементарното възпитание изисква непознати да си общуват на “Ви”. Затова аз ще продължа така.

  Един професионалист, какъвто претендирате че сте, би следвало да има достатъчно практика, както и интелект, за да може да анализира различни ситуации. В грешка сте, ако мислите, че “има проблем” се асоциира единствено с проблемите, които сте наблюдавали в практиката си, очевидно има и такъв, който не може да осъзнаете.

  Както забелязвате, загубена информация няма. От тук следва, че проблемът не е този, който Ви хрумва като първа възможност.

  Водене на диалог посредством измисляне на истории и след това коментирането им (като например, че сме взимали евтини дискове; те са Seagate SATA и мисля, че са най-скъпите в сравнение с останалите марки) не говори добре за Вас, поне на мен така ми изглежда, Вие може и да се гордеете с подобни навици.

  Очевидно е, че сте с прекалено самочувствие и е недопустимо в подобен случай да признаете, че или не сте разбрали, или не сте прочели, това което сте получили в имейл. Явно бъркате и мотива въобще някой да Ви пише, той е отговор на запитване от Ваша страна, тъй като при нас е практика да се отговаря на всеки въпрос до изясняване на случая.

  В конкретния случай, явно, не става въпрос за реална нужда от информация от запитващия, а необходимост да се напише каквото и да е, било то и коментар на неверни фантазии. Когато не се съобразявате с информацията от имейл изпратен до Вас, а претендирате, че сте по-наясно със ситуацията от нас, очевидно е, че комуникацията става излишна.

  Смешно е и да говорите за знанията по български език на някой без основание и в същото изречение да пишете “Упресняване”.

  И на последния Ви въпрос, който илюстрира всичко казано дотук относно съобщението на сайта – това, което сте изпратили е екран от следващия ден, когато проблем нямаше. Отново има съобщение във връзка с хостинг услугите, но актуално за дадения ден. Самият проблем беше решен предния ден, същия в който и възникна, нещо, за което Ви е писано тогава. Освен това бяха изпратени и редица имейл съобщения, както и с описание на проблема (за цялата аудитория, на разбираем език, за съжаление не всички са професионалисти от Вашия ранг), така и с извинение, и с описание на различни етапи по преструктурирането на хостинг услугите, и с компенсация за всеки. Ако това не сте го разбрали, на елементарния език, на който е написано, би било много трудно да се намери начин за ползотворна комуникация с Вас. В това отношение явно има някакъв проблем, който само Вие си знаете.

  Поздрави.

 • Ех, господин Спиридонов, господин Спиридонов (сега на “Ви”, по-добре ли Ви е? Сега изглеждам по-възпитан, нали?).
  Явно няма да се разберем с Вас (нали нещо не се раздвоявате, като Ви пиша на “Ви”. Не знам, може да имате мания за величие?). Сега ще карам по същество, защото наистна повече няма да Ви позволявам да пишете тъпи отговори в Моето си място.
  Загуба на информация няма. Това много ме зарадва защото “Единствената добра новина е, че НАЙ-ВЕРОЯТНО данните са спасени и ще може да бъдат възстановени”. Ей това “най-вероятно” направо ми вдъхна вяра и кураж във Вашите умения и качества. От него лъха на професиионализъм и доверие в доброто.
  Какъв ми е проблемът?! Вероятно Вие още не сте го разбрали, въпреки че го написах няколко пъти. Проблемът ми са фирми (като Вашата), които само вземат пари без да влагат или дават нещо на клиентите си. Просто и ясно – надявам се така простичко написано да сте го разбрали. Ако ли пък не – ваш си проблем. Има един особен тип “бизнесмени”, които просто нищо не разбират от подобни обяснения.
  Защо не коментирате единственото и множественото число при описанието на проблема, ами сте се захванали с една моя (очевидно!) печатна грешка? Аз поне съм объркал една дума, а не изцяло смисълът на посланието. Или всъщност Вие направо сте излъгали за естеството на проблема, подценявайки интелекта на клиентите си. Това последното е другото нещо, което много ме нервира в подобни фирмички, като Вашата – чувството за велик професионалисъм и умения.
  Един полу-професионален съвет – дисковете Seagate SATA не са най-добрите. Не знам, защо сте останали с такова впечатление. Написах, че ако искате ЕВТИНИ дискове, то те са достатъчно добър избор за фирмичка, като Вашата. Евтино (като за Вас), сигурно и бързо. Иначе за сървърни приложения и/или хостинг услуги има измислени SCSI технологии (15K оборотни дискове, ultra scsi 320 и т.н.), високопроизводителни RAID контролери, комбинирани с горещо-заменяеми носачи и т.н. Един такъв диск струва около $800 до $1500 в зависимост от капацитета, а RAID контролер около $1500 до $2000. Е, по-скъпи са, но са за истински професионалисти в работата си, а не за такива, които правят бизнес само за “удоволствие”. Опита на такива фирми, показва, че сигурността и производителността им в последствие задължително се изплаща.
  Така че, слагам край на коментарите – който разбрал, разбрал.