A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Приключения с Неомонтана

Ако някога сте се чудили, от какво са направени ребрата на почти всяка една кабеларка в България, …. добре е да знаете, че това е Суичът (с главно “С”) на Неомонтана (така нареченият SmartSwitch, SS8P-xxx).  Гръбнакът в повечето случаи се прави от доста по-скъпи и производителни устройства, но периферията и особено крайният клиент просто няма начин да се захрани с нещо скъпо. Както се казва, пазарът не го позволява.

Моето приключение с продуктите на Неомонтана започна преди доста години, още в банка Хеброс с модулите им за управление TinyIP (сега вече е PicoIP). Тогава имах едни идеи, мързеливо да управлявам (разбирай рестартирай) отделни отдалечени устройства. После в СпектърНет, малко се позабавлявахме с блок релета и реално рестартиране на забило оборудване. Та… нещата на Неомонтана си работят, малко са недодялани и не доизкосурени, но кой ти гледа удобството, важно е, един път като тръгне да не спира. Най-голямото предимство на суичовете от серията Smart и Clever е това, че в комбинация с PicoIP, те могат да тикат VLAN-и. Вярно, че концепцията за управление им е доста странна, че липсват доста нормални за едно управляемо устройство функции, че от време на време интерфейсът забива, но в крайна сметка цената е разбиваща. За около 20-25 лева (на едро) може да получиш 8 портово VLAN оборудване.
Всичко това по-горе  го пиша, не за да правя реклама на Неомонтана, ами за да предупредя за проблем с CleverSwitch CS8P. Проблемът се състои в грешно номериране на портовете на кутията (или грешно номериране в софтуера, зависи от гледната точка). Вярно, че вероятно малко хора си купуват тези суичове в кутия, но все пак не е допустимо номерацията на портовете да не отговаря на реалната. Под “реална” имам в предвид номерацията, която се използва при настройката на портовете.

0407201205204072012055 p2 От снимките, надявам се, това да се вижда доста добре. Вярно, те не са образец на фотографското изкуство (оплакванията за качествотo – sorry, директно към Nokia), но съвсем ясно се чете номерацията по портовете. Това зеленото са броячите – портове 1, 2 и 3. Така написана, цялата история изглежда доста смешна, но на мен ми утрепа около ден и половина да разбера, че проблемът е в кутията (или софтуера). Отделно, може да броя и ударът по самочувствието ми, че поне малко разбирам от мрежи. Особеното е това, че за да се конфигурира устройството, то трябва да се извади от кутията за да може да се включи към него PicoIP модулът. От сайта на производителя се вижда, че то поддържа и RRCP (Realtek Remote Control Protocol), но пак там се и казва, че CS8P се конфигурира и управлява само през PicoIP. Вярно е второто, RRCP конфигурацията е умряла работа – зле документирана, бъгава и изнервяща, силно препоръчително  е да не се използва.

Това е накратко историята със суичовете на Неомонтана. Ще изпратя и едно писмо до тях, пък дано да се сетят или да оправят кутиите, или софтуера, а най-малкото може да сложат по един предупредителен надпис на сайта си, та да се знае, че проблемът съществува.

1 comment to Приключения с Неомонтана

  • SoulCounter

    Да, статията е полезна. Потвърждава правилото, че за да се използват такива продукти, винаги трябва да имаш едно на ум. Все пак моя опит в контактите с тази фирма е положителен. Дори ако човек се заиграе повече и влезе в контакт с хората от нея разбира, че се опитват да помагат и да са услужливи максимално. Хубавото е, че всяко устройство управлявано със софтуер от тази фирма, ползва публично достъпни ресурси SDK и OCX. В моя случай спортувах с управляемите релета. Разгледах използваните функции в програмката предлагана, като готов продукт от Неомонтана и пренаписах всичко, като си добавих различни екстри, от гледна точка на мои конкретни нужди. Искам да кажа, че в случая е важен хардуера, който се предлага, защото поне за мен, той е по-важен! Ако човек се зачете в документацията на различни скъпи продукти и понапише код допълнително може, да се направят доста сложни интеграции с Cisco, Juniper или Foundry Networks активно опборудване. Не случайно посочвам тези производители, защото както знаем те имат добре развита функционалност за управление през конзола или мрежа, предаване на параметри и т.н. И, ето до къде стигат нещата – трябва ти нещо малко но вършещо много работа, проверяваш колко струва това малко в тези фирми и виждаш прекрасните 200, 600, 800 долара екстеншън. Замисляш се, проверяваш дали някое устроство не може да се ползва от Неомонтана, с дописване на 200 реда код…и намираш решение. Та така, за 20-60лв и използване на натрупан опит в писане на код, всеки колега в IT може да постигне завидно икономични разходи със силно приемливи резултати в управление на мрежата или контрол на устройства.
    Да, модулите от Неомонтана са за използване от хора, които могат да ги оценят с всичките им недостатъци и достойнства, важното е че в България имаме такава фирма, която да ни предлага евтини и приемливо качествени решения.
    Това не е реклама, аз съм в съвсем друг бизнес, но винаги ще дам едно рамо, на читавите фирми..

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>