Календар

September 2011
M T W T F S S
« Aug   Oct »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Сграда №7. Сграда коя!?!

10 години от 9/11. Някой ще си каже – “скука” или  “пак тия хамериканци”, или “аман от трагедии”, или ”кво ме боли … за тия”.

Днес по радиото обявиха, че 73% от американците помнели, какво точно са правили сутринта и през деня на 11-ти Септември 2001-ва. Като се вземе в предвид тоталната им политическа незаинтересованост, процента наистина впечатлява. Аз също си спомням добре, че точно се прибрах от работа и по всички канали вътряха, какво става в Ню Йорк. Всичко ми изглеждаше абсолютно нереално. После дойдоха и големите надписи “America under attack”, “America at War”, после нашите TV-та не закъсняха да откопират 1:1 заставките и дори изреченията от CNN, а след има-няма 3-4 вече всички знаехме, какво е АлКайда и кой е Осама Бин Ладен. Тогава всичко ми се струваше повече или по-малко в реда на нещата, а на всички въпроси вече имаше готови отговори. След известно време пък, доста подробно по Discovery обясняваха, как било нарушено противопожарното покритие на стоманените греди на ядрото на сградите и вследствие на високата температура от горивото на самолетите те били поддали, как се подготвяли терористите да управляват Боингите, как FBI било извънредно изненадано  и т.н … и т.н. Краят на историята с двете кули е пределно ясен – там видяхме как самолетите ги удрят, запалват и в крайна сметка, как падат. Не всичко ми стана ясно около Пентагона – още ми е съмнително. Никъде не съм намерил и отговор, как е възможно от цялата “атака” да има само 3 секунди запис.

Иска ми се обаче, да разбера, защо се срути сграда №7. Наричат въпросната постройка “Сграда коя?!” поради една проста причина – когато питат хората, дали са чували за нея, това е най-честият отговор, който се получава. Даже и след 10 години, никой или не се интересува, или умишлено не говори за нея. Тя е част от комплекса на Световният Търговски Център и е била висока 47 етажа (бая сграда си е била, направо ти пада шапката!). По скицата по-долу, всеки може да си направи сметката, че около нея (№3, 4, 5 и 6 ) сградите са доста повече засегнати, но нито една от тях не се е срутила. Специалистите отбелязват, че това е единственият случай в който сграда със стоманобетонна конструкция се срутва в резултат на пожар. Всъщност, в официалният доклад по 9/11 причините за срутването така и не са изяснени. Очевидно, няма и да бъдат.

wtc-building-7-map_22Когато започнах да се интересувам за нея, попаднах на доста интересни факти. Примерно, че в самата сграда е имало единични пожари, причинени (най-вероятно) от падащи отломки от самолетите. Да не забравяме, че сградата се намира на около 100м от сгради 1 и 2. Не е имало достатъчно гориво за мащабно топене или огъване на стоманата. Няма и друга причина тя да се срути по зрелищният начин, по който го направи. Всъщност, тя се е срутила цели 8 часа след другите два сгради. Или примерно, че в сградата са се намирали офисите на: Охраната на президента, ЦРУ, Министерството на отбраната, няколко банки, архиви и най-вече офисът на кмета за реакция в извънредни ситуации (самостоятелно климатизиран, брониран и с независими комуникации и захранвания, който е струвал на данъкоплатците 15 милиона долара). В добавка, ето един доста показателен и малко известен факт: срутването на сградата е обявено от BBC 20 минути преди самото срутване. Не вярвате? ОК, вижте този запис – това е официалната “изрезка” от предаването. Ако не ви се чака, прехвърлете направо от минута 7:50 нататък. Коментарът на BBC? Ами… станала била грешка (имах си хас!). Толкова…. и без повече задълбочаване в материята или допълнителни разяснения.

Изобщо…. около въпросната сграда №7 (както и №1 и №2) има доста въпроси, отговорите на които никой не иска да даде. Това е, както играта с доста други неизяснени случки в световната история – всеки, който пита за тях е или куку (хлопа му дъската, “световен конспиратор”, антиглобалист, анархист и т.н.), или предател (на националните или световни интереси, на общочовешките ценности и т.н.), т.е. и в двата случая губи по точки пред всяка що годе сериозна медиа. За щастие в мрежата се намират и доста “откачалки” (към които мисля да се присъединя и аз) за които питането и вероятно истината е важна.

Ето няколко доста интересни ресурси: най-малкото те повдигат въпроси, за отговорите на които си заслужава да се почака.

– Основният сайт на хората, които не се примиряват с липсата на отговори: Remember Building 7;

– Още въпроси от доста авторитети и специалисти. Главната им идея е да предизвикат ново и честно разследване на 9/11: Patriots Question;

– Няколко ресурса в YouTube: 9/11 Truth: What Happened to Building 7, Building 7 Controlled Demolition, MIT Engineer Disputes 911 Theory of the WTC Collapse, ако някой иска да спори с физиката: 9/11 Experiments и тук. Допълнителни доказателства от термокамери, че температурата на горивото не е била достатъчна да разтопи ядрото на сградата.

– И накрая, ако имате време, филмът “911 Loose Change”  е доста интересен. Лично аз  го изгледах с огромен интерес.

5 comments to Сграда №7. Сграда коя!?!

 • prodanov

  Влади изгледал съм сума ти материали на тая тема , включително и на тема контролирани взривове за разрушаване на сгради.И моето твърдение също е , че тази сграда няма как да се срути точно по този начин , без да е заредена с експлозиви от вътре. И то по точно определен начин за да може да се срути чрез “имплозия” ..?!На снимката която си показал си личи ясно, че тя се е срутила точно върху собствената си тежест , или с други думи казано колоните които я подпират са разрушени в определена последователност.По този начин околните сгради остават незасегнати.А как е възможно това , при положение че там се помещават сума агенции с национално значение за сигурността , там да се вкарат експлозиви без знанието на същите тези служби?За кулите близнаци няма смисъл да се коментира. За пример мога да дам Empire state building , който през 1945 година е е ударен от , забележи само , не какво да е а ” бомбардировач Б25″ заблудил се в гъстата мъгла над Ню Йорк.Ударът между 78 и 79 етажи е толкова силен , че единия двигател на самолета минава през цялата сграда , и се забива в съседната !Няма срутени сгради , няма хиляди жертви.Ето видео http://www.youtube.com/watch?v=3ne7l7OAJEw&feature=related .

 • Да, интересно е. За този случай съм чел обяснението, че горивото и самолета били несравнимо по-малки. Но пък на термо камерите снимали при 9/11 ясно се вижда, че повечето авиационно гориво избухва и общата температура е около 600-700 градуса.
  В един от материалите се споменава за небостъргач в Италия, който е горял в продължение на 7 часа, без изобщо да се срути. В секциата “9/11 физика” пък, нещата са доста убедутелно доказани. Е, не е много елементарно (иска се малко мислене), но пък със законите на природата спорят само политиците 🙂

 • Замислен

  Г-н Герджиков,

  Похвално е, че се интересувате от подобни неща, но дали работата ви като мениджър в глобалистка компания и нещата които ви се налага да правите там се вписват с възгледите ви. Какво ако 9/11 е измишльотина ? Това е само инструмент в ръцете на глобалистите за да постигнат крайната си цел (ако изобщо някога спрат), а именно унищожението на по-голямата част от населението и робство (вероятно чрез корпоративно-фашистка система) за тези които останат живи.

 • Странен подход и връзка. Интересно, как работата ми, като “мениджър в глобалистка компания” има нещо общо с възгледите ми? Ако оставим настрана това, че ми е малко неясен терминът “глобалистка”, защо възгледите ми да зависят от мястото където работя? Аз се имам за професионалист и когато съм на работа съм си точно такъв. Личният ми живот и възгледи си ги държа далеч от мястото, където работя. Иначе, трябва да работя като животновъд (демек овчар), нещо за което си мечтая отдавна, де. Просто не му е дошло времето още.
  Колкото до 9/11, да според мен това със сигурност е измищльотина в частта причина и следствия. Колкото повече виждам, как се обясняват едни неща, но не се обясняват други, колкото повече гледам кой печели и кой губи от т.н. “тероризъм”, толкова повече се убеждавам, че нещата не са такива, каквито ги представят по медиите. Всъщност, нищо ново под слънцето, просто сега мащабите са по-различни. Аналогията с Пърл Харбър и влизането на Америка във Втората Световна се налага от само се бе си. И там преките жертви бяха приблизително точно от такъв порядък, каквито бяха и при атентатите от 9/11. Ползите спрямо вредите също.

 • Замислен

  Връзка има, но едва ли бих могъл да я обясня кратко.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>