A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Обява за работа

Днес, един колега ми изпрати този линк от Националната Астрономическа Обсерватория – Рожен. Накратко: търси се специалист за работа в обсерваторията.  Самата обява няма да коментирам, тя говори сама за себе си. Все пак, направо ми стопли душата изискването, че това всъщност е само 50% от работата, която се очаква да бъде свършена от кандидата. А добавката с препоръките, също е доста свежа, нали? 🙂

За всеки случай, слагам и снимка от сайта, защото тази обява си заслужава да бъде запазена и показвана на всички, които се интересуват (па макар и малко) от състоянието на българската наука, в частност БАН. Мисля си, че в тази обява липсва едно изключително важно изискване, без което според мен обявата може да се причисли към абсолютният майтап: липсва изискване за медицинско свидетелство за нормалност, т.е. че кандидатът не се води на отчет.

 

 

11 comments to Обява за работа

 • Единствената мотивация за кандидатстване за подобно работно място, според мен, е вътрешната необходимост от пълно себеотричане. Е, някак по-лесно ми изглежда човек да иде в манастир, но някои предпочитат трудния начин…

 • Първоначално и на мен ми хрумна подобно сравнение….., но всичкото това “уединение” не ми се връзва с публикациите, управлението на Web сървъра, писането на код и т.н. То вярно, че из нашата област е пълно с всякакви чешити, ама чак пък толкова?!

 • Всъщност нищо от изискванията и очакванията не ме изненадва, така си представям работата на един учен в обсерваторията, хубаво е, че поне те светват за всички хубости и лошости на работата, но информацията за размера на заплатата, а още повече и написана в Евро, ми звучи като подиграване на кандидатите… но то пък колко пари им трябват там в планината, сред нищото. Работата е в това за всички тези компетенции, знания, способности, научна работа такъв специалист каква ли заплата би получавал?

 • Да, мястото за работа е перфектно за отдаден само на работата си специалист. За изискванията….. истината е, че това е работа за около поне 4 човека – програмист (Web, PHP, Java, C++), системен администратор (Perl, сървъри, комуникации, хардуер, Apache и т.н.), физик-астроном и техник-специалист за поддръжка на съоръженията. Могат да “спестят” от охрана 🙂 Тъжното е, че за работата на 4 човека дават заплата от 180 EUR на месец. Трудно ми е да сметна, колко би получавал такъв специалист, който да удовлетвори всичките им изисквания, но може да се направи една изключително лесна справка, колко получават астрономите в USA: http://www1.salary.com/Astronomer-Salary.html

 • Ха познай кой пръв пусна CV за там 😀

 • …и съответно, кой пръв отказаха-мен 🙂 Отговарял съм само на две от условията-шофьорска книжка и 2 чужди езика 😀

 • Илия Николов

  Здравей Владо, точно липсата на свидетелство от психо-диспансера е съвсем на място. Човека отговарящ на всички изисквания – задължително ще има регистрация в психото. Но според мен човека съставил и публикувал обявата е готин тип (това не изключва жена макар да звучи така) с добро чувство към черния хумор. Аз лично бих пил няколко бири с него.

 • Атанас Атанасов

  Хммм…работя съвсем наблизо и 5 дена в седмицата съм точно в “онзи” край – роженския.
  От една страна:
  Няма за какво да харчиш и 1 лев – храна, спане, гориво, дрехи са осигурени. Въздухът е ненормално за географските ни ширини чист, а природата е толкова девствена, колкото е възможно в България. Т.е. можеш да пестиш всяка стотинка.
  От друга:
  364лв бруто = 285лв нето
  285лв х 12 месеца = 3,420лв/година спестени
  Следователно, за да си купиш Дачиа Дъстър 4х4, която е необходимият ти минимум, за да имаш шанс да се придвижваш през есенно-зимния сезон, както В ГРАНИЦИТЕ на обсерваторията, така и в околността, трябва да пестиш….. 10 години.
  Хммм…не видях в обявата ограничение на възрастта?!

  :Р, но е тъжно.
  Май всички сме като клоуна на Васко Найденов – умеем да се смеем на тъжните неща.

 • Точно там е работата, че нещата не опират само до парите. В крайна сметка може и с Лада Нива да се прижвижва човек из баирите. Но някак обидно е….. все пак, който има и малко уважение към знанията и най-вече труда, който е положил за придобиването им ще има доста да се замисли дали да кандидатства за длъжността.
  Това нашето са разсъждения на празен ход. Сигурен съм, че ще се намери някой да отиде там, но гарантирано няма да е 100% с тези умения…… или няма да е за тези смешни 360 лв.
  Не мога обаче да не спомена (само за сравнение), че в нашият завод (http://yazaki-bulgaria.com) даваме над 400 лв. на хората с основно образование.

 • Със сигурност ще има хора, които ще работят там с радост. Има хора, които плащат за да бъдат на чист въздух. Много техничари предпочитат да са сами и да си човъркат това, което им харесва. Дори и за смешните 180е на конкурса ще има списък от кандидати.

 • Пламен

  Верно голям смях! 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>