Календар

January 2011
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Преброяване, 2011

Днес, бидейки примерен гражданин на родният Абсурдистан, реших да се самопреброя. Електронно, така както се полага на ИТ специалист и данъкоплатец, който се е бръкнал дълбоко в джоба за тази екстра.

Резултатът досега е следният: нулев. След написване на магическата фраза “преброяване 2011 регистрация”, google направо ме запрати на “правилното” място – Националният Статистически Институт. Че къде другаде?! Проблемът е, че точно това място дава нулева възможност за “преброяване”. Всъщност, то направо си ме натири в девета глуха, или по-точно там където некадърните web (и други) администратори изпращат нахални потребители, като мен. Поне да бяха сложили някаква по-смислена страница с обяснения! Или пък, просто да бяха написали, че все още е прекалено рано и да заповядам утре. Къде ти! Чак пък толквова, евала на разни леваци и навлеци, като мен….

Реших да си дам втори шанс и мислейки, че грешката е в моят телевизор, опитах с “Често задавани въпроси”, като следвам дословно инструкциите на “Преброяване по Интернет”.

Тт-ц, не става. Картинките в PDF-a нямат нищо общо с действителността на сайта, директни линкове няма, а дори и без голям zoom се вижда, че потребителската страница от документацията за логин те препраща към десета глуха (едно ниво след 9-та), направо в центъра на зоната на здрача на адрес http://192.168.140.12:4434. Не, благодаря!

Е, ще опитам утре пак. Стига ми толкова потрес за една вечер, че няма да мога да спя спокойно. Само дето, нещо все още ме гложди и не ми дава мира – дали няма да стане така, както се се случи 2009-та при записването на децата в София (електронно)? Тогава зли кракери (а по-точно некадърни администратори и програмисти) “удариха” сървърите на софийската община и почти никой не успя да се регистрира. Е, в последствие нещата се оправиха с допълнителна оптимизация, но нервите, които хората вкараха в процеса не бяха никак малко. Ако предположим, че сега сайта на НСИ още не е отворен за регистрация…… дали утре отпушвайки ударно логването няма да се получи същото? Като им гледам документацията… дълбоко се съмнявам, дали това е тествано в реална и работеща среда. Ще видим. Все пак, не мога да разбера логиката на това да не дадеш въжможност за предварителна регистрация…. Вероятно, пак ‘някакъв майтап са ни заформили май…

1 comment to Преброяване, 2011

  • Все пак, сайта за регистрацията работи. Не че им пречеше да оставят по-любезно съобщение, че всичко ще се случи по-късно, де.
    Ако се изключи това, че паролата ми пристигна 3 часа след, като се регистрирах – so far, so good. Може пък и да не изляза прав, че съм платил пари за нищо?!
    За самата форма и въпросите….. не ми се иска да коментирам. Не мога, обаче да се стърпя и да споделя недоумението си от въпрос 20-ти (ДВАДЕСЕТИ!!!) – “20. Грамотен ли сте? (можете ли да четете и пишете)”. Ами да го бяхте задали, като първи, да му се не види! Аз, като съм стигнал дотук, очевидно съм грамотен. Или да го бяха формулирали, като “Лицето данните на което са попълнени по горе, грамотно ли е?”. Малко усукано, но поне смислово вярно (т.е. счита се, че данните се отнасят до 2-ро лице).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>