Календар

January 2010
M T W T F S S
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

CAN Bus или какво (не?)може да направим с колата си.

CAN Bus (Controller Area Network Bus)

Днес докато търсих читав свободен софтуер за видео конферентна система, от немай къде се натресох на сайта на HoneyQ. Техният (а по-точно неговият, т.е. на Howard Honig сайт) не блести, нито с читав дизайн (от програмист дизайн да чакаш…. все едно от умрял писмо….), нито предлага кой знае каква видео конферентна система, но пък ме втрещи с идеята да си разчовъркаш новият Мерцедес CLK350 и да почнеш да го управляваш (в буквалният смисъл на думата) с ‘някъв бозалив WindowsCE PDA. За целият му проект, може да си прочетете сами, идеите и реализацията са доста свежи и поне за мен, доста неочаквани. За да не останете с впечатление, че подобни “гаври” може да правите само с WinCE, ето един друг герой, който също е превърнал своята 2004 Toyota Pirus Hybrid в дистанционно управлявана играчка с помощта на Linux, а още по-точно с помощта на Zaurus SL-C700. Направо им завидях! Да четеш колата си, както четеш хард диска на PC-то си ми е било околешна мечта (дори още го нямаше измислен Bluetooth стандарта!), а ето че хората вече са реализирали такава функционалност.

Can BusАко сте щастлив притежател на нова (3,4 годишна) кола, шансът тя да е оборудвана с CAN шина е доста голям. Всъщност, специално за USA вече е факт, че всички коли и леко товарни машини, произведени след 2008-ма трябва да бъдат задължително екипирани с такава “екстра”.

Ето един “кратък” списък с модели и производители вече въвели CAN Bus: 2003 Ford Excursion, 2003 Ford F-250 & F-350, 2003 Ford Focus & Thunderbird, 2003 General Motors Saturn ION, 2003 Lincoln LS, 2003 Mazda 6, and 2003 SAAB 9-3, 2004 Buick Rendezvous, 2004 Cadillac CTS, XLR & SRX, 2004 Dodge Durango, 2004 Ford Explorer, 2004 Ford F-150, E-250 & E-350, 2004 Ford Taurus, 2004 Lexus LS430, 2004 Mercury Mountaineer, 2004 Mercury Sable, 2004 Mazda 3 & RX-8, 2004 Toyota Prius, and 2004 Volvo S40, 2005 Audi A4 & A6, 2005 Buick LaCrosse, Rendevous & Ranier, 2005 Cadillac STS, 2005 Chevrolet Cobalt, Corvette & Malibu, 2005 Chevrolet Equinox, 2005 Chevrolet SSR, 2005 Chevrolet Trailblazer EXT, 2005 Chrysler 300C, 2005 Dodge Dakota & Magnum, 2005 Ford Crown Victoria, Five Hundred, Focus & Mustang, 2005 Ford E-150, 2005 Ford Escape & Expedition, 2005 Ford Freestyle, 2005 GMC Envoy ESV & XL, 2005 Isuzu Ascender, 2005 Jeep Grand Cherokee, 2005 Lexus LS400 & GX470, 2005 Lincoln Town Car, 2005 Mercury Grand Marquis, Montigo & Sable, 2005 Mercury Mariner, 2005 Pontiac G6, Grand Prix & GTO, 2005 Land Rover LR3, 2005 Mazda MPV & Tribute, 2005 Mercedes SLK350, 2005 SAAB 9-7X, 2005 Toyota Avalon, 2005 Toyota 4Runner, Sequoia, Tacoma & Tundra, and 2005 Volvo S60, S80, V50, V70, XC90.

Sorry, малко дълго стана, доста модели са американски, но просто ако ви е интересно и имате някое от посочените по-горе возила, може пък и да се запалите да поекспериментирате с него, а?

За CAN Bus или Controller Area Network Bus може да си прочетете и сами. Стандартът е сравнително млад, но пък като гледам как се развива и какъв потенциал има, не остава и капка съмнение, че доста скоро ще видим и други чудеса покрай него. Само един пример: DVD player и навигационна система за скромната сума от 1400лв. Или примерно, това за Megane II? Не се сяпкайте от цената, има и по-евтини, тези ги избрах случайно. Може и да не е прекалено очевидно, но въпросните “добавки” са всъщност обикновени PDA с Windows CE 5.0. Т.е. вече може да имате и доста атрактивно изглеждащ контролно диагностичен модул в таблото на колата си.

A самият факт, че без да бъдеш голям специалист, може да направиш прецизна диагностика и дори тунинг на колата си, поне за мен е доста показателен. Без особен зор, из мрежата може да се намери и доста рерурс за скан-кодовете от шината за различните устройства и модели коли. Ето малко  линкове, просто за да са събрани на едно място:

– физическо описание на шината: http://www.interfacebus.com/Design_Connector_CAN.html

– подробни описания от Bosch: http://www.semiconductors.bosch.de/en/20/can/index.asp

– всичко останало: http://www.semiconductors.bosch.de/en/20/can/5-partners.asp

12 comments to “CAN Bus” или какво (не?)може да направим с колата си.

 • Бай Петко

  За коминикационен протокол CanBus си е стар та стар протокол. Само за референция :
  IEEE 802.11 was released in – 1997 – та, Bluetooth – 1994-та
  Още HC11 на Моторола в първите си години имаха CanBus controller вграден.
  Доста смели изказвания 🙂 а това че Windows CE е удобен за разработчиците е факт – сваля доста времето за разработка – особенно на неотговорни системи – в случая GSP, audio, video и др служещи за комфорт а не за управление. Всяко нещо си има силни и слаби страни и според това място за приложение. Повечето сложни системи не са особено надеждни, затва се говори за интелигентни крайни устройства, който да облекчават работата на основния модул. както и да е … доста години съм се занимавал с процесорни системи за автоматизация и … но не ми се изнася лекция в момента – пък и е безмислено 🙂

 • Явно имаме различни виждания за старост 🙂 Ако на промишлен стандарт 10 години е старо… ОК, няма спор.

 • vmm

  И аз съм на мнение, че CAN Bus-а е стар. Да, всички нови коли го имат, но има и по-нови и по-бързи Bus-ове в колите, като FlexRay и MOST, които вече се използват за мултимедиа и не нам си още кво …

 • Vladimir Gerdjikov

  Освен да повторя, че критериите за старост при промишлените протоколи явно май са разтегливо понятие…..  Вижте, сигурно сте доста навътре в материята, но на мен ми се струва, че специално в автомобилостроенето (серийното) нещата стават доста бавно. От опит знам, че прототипната фаза на едно изделие (автомобил) трае около две години. Има и рекордьори, при които нещата са ставали за 7-8 месеца, но те са изключения. Иде реч за едро серийни продукти, при които, като добавим и развойната фаза, годинките отиват към 3-4. И затова, един промишлен стандарт, който е около 10 годишен, за мен си е направо млад. Не споря, че има и доста по-нови и развити такива. Естествено, всеки гледа на направи “впечатление”  и  на клиента, и на производителя. Както съм написал и по-горе. CAN Bus е “сравнително млад” – т.е. достатъчно проверен да се пуска в серийното производство, но това не е станало чак толкова отдавна (че да е “остарял”), нали?

 • Бай Петко

  CAN-bus started originally in 1983
  GSM мрежата на М-тел стартира през 1995
  коли с CAN има от много години … пъви бяха американските … макар и стандарта да е на bosch.
  това е един от най старите промишлени и авомобилни комуникационни стандарти, и не му приляга названието “сравнително млад”. Ако говорим за 80 годишна дами и кажем, че е сравнително млада – може да мине за комплимент – но тук не говорим за жени а за коли 🙂 за комуникационен стандарт и устройства който го поддържат (HC11 например – един от най старите микроконтролери) си е направо праисторически 🙂 то тоя въпрос просто няма спор. Аз се запознах с CAN през далечната 1993 година и вече си беше утвърден стандарт – това е преди 17 госини – а стандарта е създаден преди 27 години!!!!!

 • Vladimir Gerdjikov

  ОК, печелиш. Протоколът не е “сравнително млад”, ами дърт, дърт… та чак изкуфял. Така по-добре ли е? 🙂

  Забелязал съм, че каквото и да се обсъжда по форуми и блогове, в повечето случаи основната тема някакси се изплъзва от вниманието на четящите. В 90% от случаите пък, това е проблем на пишещите. Поемам своята част от вината. Основната идея на поста беше, че хората могат да правят какво ли не с колите си – нещо, което е доста не популярно у нас. Предварително да напиша, че това е според мен: ти, понеже явно си доста навътре в нещата (все пак 1993-та е толкова отдавна!) вероятно имаш повече информация (моята е от мрежата). Не ми се спори.

  Освен обаче, да напиша за кой ли път, че явно критериите за старост при стандартите са ни различни….. друго какво? Имаш проблем с моето мнение ли? Или, че това (моето мнение) според твоите критерии е дълбоко погрешно? Внимателно прочетох, кога е създаден, кога влиза в употреба и кога е подобряван. Според мен, това не е било отдавна. Вярно или не – това е мнението ми и твоите аргументи са си верни, но само за теб (не и за мен). Не разбрах само, какво общо има мрежата на М-тел с автомобилните стандарти… .явно има тежест за “старост”. По-добре да ми беше цитирал самият GSM стандарт, кога влиза в употреба (или още по-добре, кога е измислен).. ама карай да върви.

   

 • На Бай Петко Брат Му

  Ами истината е, че стандарта е стар … няма каво да го коментирам … щом ти искаш да е млад … твоя си работа. Протокола е индустриален и шумоустойчив … Моторола го наложиха и това е и една от сериозните причините да стане популярен. Има и други подобни протоколи … не е чудо нечувано! Ако зад един протокол застане сериозна фирма, то той става популярен … правят се интерфейсни чипове, микроконтролери, откриват се грешки … оправят се … и така навлиза масово на пазара. Протоколът е добър! Няма съмнение! Опитах се деликатн да ти обясня ситуацията в която изпадаш … четеш денс “Война и Мир” и казваш … “Ах каква велика книга” … да книгата определено е добра … но това отдавна е известен факт! Нямам проблем с твоето мнение … то си е твое … всеки има право на мнение! 10 години съм се занимавал с проектиране (не монтиране) на индустриални системи (от 7-8 години не се занимавам) … имам опит в тая сфера и въпреки това се въздържам да давам съвети и мнения … просто защото да спориш с аматьори е чисто губене на време …
  Ей сега вече многгггоооо се ядоса 😉 Но истината си е истина независимо дали ни харесва или не
  И няма какво да се оплакваш … гедай каква тема развихме от една стара история 🙂
  Верно за твоя сметка … но да беше прочел повече преди да пишеш 🙂

 • От твоят отговор (след близо година?!), единственото нещо, което се опитваш да кажеш на всички, е колко много си чел, колко много разбираш, как не искаш да си губиш времето с невежи и неразбиращо…… т.е. просто лъскаш бастуна на твоето Его. Добре бе, “на Бай Петко Брат Му” от “‘кво ти пука в abv.bg”, аз поне се опитах да споделя, нещо което ме е впечатлило, като технология, без да изтъквам какъв съм разбирач и без да давам акъли на никого. Или ние невеликите, неразбиращите и необразованите в тия технологии нямаме право дори да коментираме, та било и невежо?! Ти, като си толкова велик, що не си напишеш поне името, та безкрайното ти и добре излъскано Его да заблести още повече? Затова и написах преди – в българските форуми е пълно с лъскачи, като теб – в повечето случаи само си го лъскат, дуга полза няма. Или пак да вземем да обсъждаме, кой протокол бил стар, а?

 • Драго

  Орел , рак и …….
  Интелигентни хора – интелигентно “псуване”
  А какво ли щеше да стане , ако темета беше развита.
  Опитът и рутината не тябва да се противопоставят на ентусиазма – не им прави чест.

 • Да, за съжаление, нещата се изродиха доста. Аз наистина се надявах, някой ако е правил (или направил) нещо подобно да сподели умения или мнения. Ей така, просто за спорта….

 • Димитър Марков

  Герджиков, благодаря за инфото! Полезно е! Годината е 2016 края и намирам поста за актуален. Дано да го доразвием и да погледнем и практическата страна сега. Поздрави!

 • Пламен

  И аз благодаря за написаното , сега знам какви “джаджи” имам в колата!!! Спорен ден

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>