Календар

May 2008
M T W T F S S
« Feb   Jun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Голямото преместване

Преди време Дончо написа, как е най-лесно да убиеш блог. Ако си намериш “добра” работа, която да ти отнема средно по 10-11 часа на ден, това според мен е перфектният блого-убиец. Ако добавиш и това, че се намираш далеч от семейството (т.е. не отделяш време на разните му там подробности, като жена и/или деца), то комбинацията “постоянна командировка” и “ненормиран работен ден” са нещо, като “Раундъп” за шириколистните плевели – където мине, след него вече нищо не вирее (така наречената “хербицидна мотика”) И ако всичко изброено по-горе ти доставя удоволствие да го правиш…. резултатът е налице. 🙂

Вярно, че пиша рядко, но такова неписане отдавна не бях правил – месец и половина си я бая време. Основната причина е, че след споменатият по-горе “ненормиран работен ден” (разбирай, докато си стоиш на краката) единственото нещо, което ти остава е да удариш една-две бири, да измедитираш половин час пред телевизора и да заспиш. Естествено, в подобна стресова ситуация е нормално да се събудиш в 3 или 4 часа с десетина идеи как да оправиш проблемите, които са ти се стоварили на главата (или ти сам си успял да си натресеш), но по разбираеми причини това не може да бъде реализиро на момента. На сутринта, всяка блестяща идея, която си имал ти се струва сън и дори десетината минути прекарани в тоалетната не могат да ти помогнат да възстановиш брилянтното решение. Гадно си е. И така….. близо два месеца (в самото начало бах пак около три месеца в подобно състояние). Скоро преброих, колко временни администрации имаше заводът: една в “Община Ямбол”, една във “Вакуум ел.системи”, по същото време една в пилотният завод, после тази от пилотният завод се премести на първият етаж в новият ни завод (само 1/3 от него беше готова), после от първият етаж се преместиха на вторият. Накрая тази от “Вакуумни” се премести в новият. За да не се отпускаме, все пак на старото място оставихме отделът от “Човешки ресурси”, които се занимават с наборът на персонал – ей така, просто да се отпускаме прекалено. Паралелно с това производството си растеше (нови линии, нови машини, нови хора) и съответно в краят на годината се премести в споменатата 1/3 готова част. Не знам, но ако в началото на германците им беше обяснено, че закъснение от 7 месеца се приема за нормално, как биха реагирали и дали изобщо щяха да строят завод в България. Така наречените строители (ще използвам партизанското им име “Строй-Инсулт”) просто лапнаха не просто голяма лъжица за тяхната уста, ами направо се опитаха да вкарат лъжицата настрани (ей, то такава уста нема!). Не мога да забравя картинката на няколкото мургави специалисти, които миналата година Август месец се подпираха на лопатите посред голямото празно нищо, където вече трябваше да има вдигнати основните колони и фундамент в едно с изражението на генералният директор за Европа. Околната температура, която и без това си беше около 34-35 градуса, се покачи с още поне един градус и то само от физиономията му. Е, след това нещата горе-долу потръгнаха…. но само “горе-долу”, Жалкото е, че поне в това измерение (доколкото знам), времето не може да се връща назад.

Най-накрая обаче, всичко си застана на местата. След близо два месеца подготовка (март, април) и действително местене (две седмици зор до скъсване), “Язаки България ЕООД” най-сетне започва да прилича на истински Язаки завод. Само да прилича, защото до истинсото ниво има толкова още много вода да изтече… просто не ми се мисли. Все пак, доста от нещата вече са на постоянните си места. Просто не мога да обясня, какъв кеф е да знаеш, че повече няка да се налага да се правят временни работи и кърпежи.

Днес колегите поставят едни от последните телефони, до краят на деня ще е готов и телефонният указател – голямото преместване свърши! Следва удоволствието от работата – XEN виртуализация и малко клъстери.

5 comments to Голямото преместване

 • cTpaHHo

  Добре написано 🙂 И все пак ентусиазмът в Язаки е толкова заразителен.
  Предполагам скоро ще се запознаем. Само да ни преместят и нас Човешки ресурси …

 • сТраННо е да очакваш някой от Човешки ресурси да те премести 🙂 Местенето става с хамали (т.н. “външна фирма”), ако няма такива и ИТ-тата вършат работа (питай в HR отдела). Както е казано… “за 2-3 бири и теб ще отнесем”.
  В добавка: ентусиазмът няма нищо общо с работата – не знам, дали е заразен, но наистина, според мен това с “ентусиазмът” си е малко прекалено 🙂

 • cTpaHHo

  …”и нас Човешки ресурси” защото работя в HR. А от вас очаквам да си ми дадете паролката в понеделник, мдам..

 • Тез хамалиработят по 10-11 часа на ден (само преместване на всякакви неща, но тъй като част от тях ще стават ИТ-та се търсят нови хамали-студенти (специалисти по преместване).
  ИТ-тата ще правят премествания в събота или (строга дезюнкция) неделя срещу само(!) една бира, а новите цени ще се повишат леко !

 • хохохо, ако си мислиш, че в Европа няма закъснения при строителството, яко се лъжеш. Само че се плащат яки неустойки. Понякога даже когато фирмата изпълнител си изготвя офертата тя си включва неустойките в цента, за да може да представи оферта с по-кратък срок 🙂

  номера, номера…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>