A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Защо никога няма да имаме решения с отворен код в българското правителство…

…много просто. Защото далавета е много по-малка. Няма кой да ти удари едно (две, три и повече) рамо и да те подпре с няколко пачки, та да станеш по-висок. На Ники Василев, аз (може би и не само аз) му викам Буратино. Според приказката, носът на г-н Василев трябваше да е дълъг около 3, 3.5 метра. Ама така е само в приказките… Реалността е много по-грозна. Това може без много труд да се забележе от инрервюто, което той дава за в-к.”Computerworld” непосредствено след пресконференциата. Браво на пишещите братя (това много рядко мога да го напиша за журналистите)! Много ясно се показва, за какво всъщност иде реч. Иначе ИТ експертите на МДААР са супер! Вече знам, по-какво ги избират. Ева-ала, аферим, ашколсум, маша-ала!

Не мога да напиша нищо сериозно по темата. То като чета е и нямало и нищо сериозно за разискване (Йовко пише по-подробно за това). Както и предполагах, както предполагаха и всички, поне малко навътре в нещата, въпросната пресконференция беше организирана (доколкото това може да се каже за “организацията” й) само за замазване на очите на обществото и за оправдание на поредната сума, която ще се налее в M$$. “Да дойдат да ми инсталират…” не е покана за работа, това си е махленска дърленица. Те да дойдат да ги вида, па тогава да видим, дали шъ станане…. Абе, охлюф, то ако искаше да разбереш, дали отвореният код (по-специално OpenOffice) става за работа, да беше питал, как работят хората в Европа и по света. Най-странното е, че тепърва ще се дефинира, какво е то това работа в МДААР – ей на това му викам, професионален подход! Защо чак сега, някой се сети за това… изобщо няма да питам.

Преди три години, една от причините да почна да водя блог, беше точно стартирането на далаверата с фирмата МикроскопичноМек (MicroSoft). Три години по-късно и с 44 милиона лева по-бедни, на тази отврат не й се вижда краят. Дано да ви приседне, безмозъчни политици!

8 comments to Защо никога няма да имаме решения с отворен код в българското правителство…

 • Pocu

  Е-е-е, стига с този черен песимизъм. Не може ли малко цвят да се добави и да стане поне цветен песимизъм? 😉
  Влади, решенията с отворен код съвсем не са толкова далеч от българското и кое да е друго правителство. Достатъчно е българските фирми да започнат да използват OpenOffice.org и уеб-базирани приложения. То вече се случва – благодарение на хора като нас, които го използват и разпространяват сред колегите и шефовете си, предизвикват техния интерес и желание да използват нещо далеч по-полезно от обичайно познатото. Честно казано, тази мисия съвсем не е безнадеждна, просто се нуждае повече публичност и повече потребители.

  Друго е положението със свободния софтуер…

 • Роси, права си абсолютно. Разликата е, че докато в частните фирми парите са си на собствениците, то държавните пари са наши – взети са от нашите данъци. Затова и гнусните хлебарки от всички държавни администрации досега страшно ме нервят.
  Как да вложа цветен песимизъм в това, след като шанса дървените глави да се оправят е нищожен?! Там където на държавно ниво използват подобни решения, натискът им идва отвътре (просто по случайност се е намерил някой държавник с истинско държавно мислене). За да се случи това и при нас, трябва да се сменят поне 2 поколения!

 • Pocu

  Влади, колко случаи познаваш от цялата история на човечеството, в които нещо прекрасно и генално да се е случило “горе”? Промените винаги стават “долу” 🙂 Единствените, които могат да променят нещо, са малките хора. А те си мислят, че от тях нищо не зависи.. Когато те разберат,
  че от тях зависи всичко и започнат да се замислят как да направят нещата по-добри, тогава светът ще се промени. И някак мисля, че може даже и да го доживеем 🙂
  В държавната администрация са или просто некомпетентни, или не ги е грижа. Може би и двете. Обаче сигурно и там има една шепа хора, които не харесват онова, което е и искат да го променят. Повече от това не са и необходими. Но трябва да бъдат намерени 🙂
  Въпросът е: кой ще ги намери? Вече се издънихме като ССС, а единичните ни усилия в бизнеса, с който се храним, не са кой знае колко ефикасни. Добре, че хора като Сашо Шопов и Оги Кулев продължават да пишат в lug-bg и списъка на преводачите, та поне приемственост да има.

 • Хм. Много развит социализъм дъха от думите ти…. 🙂 Изобщо не съм съгласен. По мое мнение, всичко се движи и променя “по върховете” и от горе. Даже и т.н. “спонтанни” протести, които се случват понякога се двужат пак “от там”. Примери и исторически, и всякакви, колкото щеш. Виж, за обратното има доста по-малко такива, “вервайте ми”.
  Моето участие в управлението на държавата и вотът ми за народни избранници го правя всеки месец – 35% от доходите ми отиват в т.н. държавен бюджет.
  Строго погледнато еволюционно нещата по отношение на свободният софтуер вървят добре, две мнения няма. Аз по-скоро искам (но за което съм черен песимист) всичко да стане по-революционни – ей, така за има-няма 10-тина години…. За това иде реч в моят пост, по-горе.

 • Владо, съгласен съм напълно. Отвратителна история. Няма оправия, няма! Работил съм достатъчно като админ вътре в тая система, за да знам, че всичко това е кауза пердута.
  Роси, няма такова нещо като “промяна отдолу”. Виж сега, говорили сме много пъти, знам. Но не разбирам как може да имаш такава фалшива романтична нагласа, че нещата могат да се променят. И то “отдолу”?!? Примери, примери, колега? Няма такива — и всичко е една отгомна мафиотска машина, в която дори има цели отдели и министерства, чиято работа е да ни убеждават колко сме добре всъщност. Има хора на заплата, които трябв ада ни убеждават, че в тая машина нещата стават “отдолу”.

  Единственото възможно е личният пример, личната работа. Било то и за нещо малко. Ето, Владо, например блогът ти е такова място. Тази статия е такова нещо.

  Публицистиката, личната публицистика и ясно и видимо изразеното лично мнение е нашето предимство. Във всяка секунда има вероятност някой нов читател да чете и да се съгласява с нагласата. Нещо, което те и хиляда сделки да подпишат, и всички данъци да окрадат, няма никога да имат. 😉

  Поздрави и на двама ви, пък крайно време е да се съберем някой ден да сиги говорим тия неща наживо. 😉 Не като ССС, не като формална организация, а като хора с близки тревожности и различни мнения и решения за тях.

 • Наистиа ще е добре да пием по бира и да се видим (не виртуално). Но даже и така не е зле – в google остава всичко, нали? 🙂
  Вече ми попремина за МДАА-а-а-р. Какво са някакви си 60 милиона и то за няколко години на фона на тоталното разграбране….

 • gog

  това съм го писал преди 1-2 години още

  Самият аз работя във фирма в която ползваме 100% open source навсякъде и минавам за човек който прави решенията

  Защо държавната администрация не премине на Линукс – въпрос много дискутиран – да помислим за момент

  Колко компютъра има в държавната администрация ? –
  наистина много

  Колко хора работещи в държавната администрация познават продуктите на Майкрософт? –
  всички които се занимават с поддръжката им.
  Колко сертифицирани windows специалисти има в БГ и по света и колко сертифицирани Линукс такива?

  Колко хора от тези занимаващи се с поддръжката на компютрите разбират от Линукс? – николко и отговорът е много прост – защото това не е фирмата на бате Данчо. В почти всички случаи се иска познаване на продукта и се провеждат задължителни курсове на обучение, както е редно навсякъде, а не се разчита на самообучението

  Защо не се проведат курсове за Линукс? – защото до преди 1-2 години нямаше фирма в БГ която да го направи, а колкото и да е зле крайния съпорт на Майкрософт го има, макар че като има проблем той се решава на много по-високо ниво

  Защо не се даде на външна фирма поддръжката и интегрирането на Линукс? – защото в БГ няма фирма с такъв капацитет

  Плюс мигрирането на всичкия държавен софтуер към такъв с отворен код + всички сървъри и работни станции = разхода за windows за поне едно 20 години напред. Крайно грешно е мнението, че щом Линукс е безплатен то вече няма да се дават пари за софтуер. За съжаление разхода за друг софтуер по поръчка е доста пъти по-скъп от самият windows

  Не сравнявайте държавата с нещо слабохарактерно, не случайно като се избира продукт се избира нещо с “гръб” на което може да се разчита че има някой зад него. Кой стои за Линукс ?, който е силен на 20% от Майкрософт ? Нали никой не очаква че пилотен проект от такова естество в държавната администрация ще бъде даден на случайна фирма.

  Преминаването ще е неминуемо, но както и всичко друго и в България то ще стане с 10 години закъснение.

 • С доста неща от поста ти съм съгласен, с повечето обаче не съм. Практически, ако някой може да работи с кой да е графичен интерфейс (в случаят Windows) то той няма да има никакъв проблем да работи и с Gnome, KDE, XFCE или каквото и там да ти дойде на ум. Даже и повече! Има OpenOffice за Windows – защо не се и обсъжда даже тази алтернатива? No comment.
  Относно капацитетите и обучението – не си прав. Всичко е въпрос на пари – ако се насочат в правилната посока, веднага ще се намерят и хора, които да проведат обучението.
  За разходите също не си никак прав. Има един прост принцип: ако искаш работещо (работещо!!!) решение със затворен (фирмен) код, то даваш пари за L (лиценз) + E (обучение) + I (внедряване). Ако искаш работещо решение с отворен/свободен код даваш същото, както по-горе, но БЕЗ лицензи. Просто е. И тогава (преди години) имаше OpenOffice, и тогава си имаше доста добре работещи Linux-и.
  За силата на Microsoft – като са толкова силни, защо в лиценза им не пише нищо за никакви гаранции и поддръжка? Каква е ползата от това, че примерно си платил $150 за WindowsXP, като след няма и две години ще му спрат поддръжката?! Що за безумие е това? Гарантирам ти, че след три години ще плащаме вече за Vista, че ще платим и едни потресаващи пари за ъпгрейди на компютрите.
  А пък това, че държавата никаква я нама, за това трудно ще ме убедиш в противното. Няма смисъл да продължаваме спора. Само ще ти преведа малко други факти, далеч от ИТ сферата. Ние сме (по-точно бяхме до 2007-ма) 5-тата по брой армия в НАТО. Това как ти се вижда, а? В добавка на това в момента сме една от трите държави в НАТО (кои са останалите, потърси си сам), която отделя 2% от брутният си вътрешен продукт. А? Някакъв комента? Излиза, че сме доста “силна” държава, нали? Щом харчим толкова за армия, която даже и не може да излезе по тревога, без да е предупредена предварително поне седмица, какво остава за останалото. Примери с “огромните” бедствия, които ни сполетяха… просто не ми се дават. Според мен, държава няма – има мутри (политици, предимно) и електорат да ги преизбират.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>