Календар

November 2007
M T W T F S S
« Oct   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Genius Traveler 915BT Laser Bluetooth mouse

Genius 915BT Въпросната джаджа е представлява доста добра лазерна мишка, в която Genius е наместил лазерна показалка и възможност за управление на презентации (бутони Ecs, F5, “стрелка” напред и “стрелка” назад). Идеята не е нова, но дизайнът е перфектен, а прецизността на мишката е на нивото на най-добрите геймърски мишки. Добрата идея, която не съм виждал реализирана другаде е това, че колелцето на мишката с натискане надолу активира показалката, а с побутване в ляво и дясно активира бутони Esc и F5 (за това трябваше да се чете документация – не е прекалено очевидно, нищо, че е просто гениално). Ляв и десен бутон са съответно стрелки в ляво и дясно. Малкото синьо нещо на снимката е светодиодче, което показва в какъв режим работи устройството. Ако е син, това е мишка, ако е червен това е презентационен режим. Ако мига, това е момента в който мишката се обявява за другите bluetooth устройства за свързване. Двата режима се превключват с натискане на малкото кръгло бутонче, а за режим “сканиране”, бутонът е на обратната страна на мишката. Там е и превключвателят на захранването, което е от две AAA 1.5V батерии. Не знам колко ще изкарат, но досега (месец и нещо) не са мръднали, въпреки, че доста “светках” с показалката. Всичко е просто и елегантно.

Това, за което пиша този постинг е начинът, по който това нещо се свързва към Linux (в моят случай Ubuntu, 7.10). За виндоз-а не ми се пише, там си беше малък ад. Все пак да спомена, че ако някой се захване с това, поне да знае какво го чака. По-принцип лаптопа (D820) идва с пре-инсталирана Vista, която аз най-доброжелателно търпях цели пет дена. След което с псувни и закани я изритах (2GB RAM и 2хP4 на 2Ghz се оказаха недостатъчни за това недоносено изчадие). На нейно място сложих почти нормално работещо XP. Всичко добре, но с едни “малки” подробности – драйврите от Dell бяха за Vista, а в специално за Toshiba BT поддръжката се наложи специално flash-ване, което прави downgrade към XP. Управлението на COM портовете на Toshiba драйверите е направо ужасно, (т.е. хич го няма) затова си оставих тези от MS. Въпреки, че при всяко свързване се налага изтриване и добавяне на устройствата, все пак е по-добре от нищо. Само да спомена, че най-добрият BT драйвер за виндоз за мен е Bluesoleil. Препоръчвам го на всеки. За съжаление и той не можеше да се оправя с номерацията на COM портовете, която за мен беше от особено значение, затова и той не ми свърши работа. Иначе за инсталацията на мишката, нищо интересно – просто се нахлузи един “драйвер” (има го в комплектацията), който се зарежда при стартиране и е постоянно активен. Естествено, заема доста памет (имах си хас!), но постоянно работещите с тази ОС, вероятно са свикнали с подобни “екстри”. Може да се работи и без него, но тогава устройствата (мишка<->PC) трябва да се свързват ръчно.

В новата версия на Ubuntu, нещата по свързването на bluetooth устройства е доста по-упростена. По подразбиране си има специален аплет (gnome-bluetooth), който се активизира при стартиране на BT устройството (dongle или вграденият в лаптопа). При моята Ubuntu комплектация, последователността беше горе-долу следната:

– инсталира се поддръжката за bluetooth стека. Ако това не сте го направили все още за някое друго устройство, ще ви трябват няколко пакета. Аз предпочитам на инсталирам всичко, за което има писана поддръжка, защото в повечето случаи не знам, какво ще ми потрябва за да свържа някоя bluetooth екзотика. Честно да си призная, вече не помня какво идва по подразбиране и какво трябва да се инсталира допълнително. Ако някой се интересува, на сайта на Ubuntu си пише всичко. Аз обикновено добавям:

sudo apt-get install bluetooth bluez-gnome bluez-utils и малко OBEX (OBject EXchange) бози:

sudo apt-get install obexfs obexftp obexpushd obextool gnome-vfs-obexftp. Може и да забравям нещо, но в общи линии е това.

– трябва да си сканирате ефира, защото най-вероятно не знаете наизуст адреса на вашето BT устройство:

sudo hidd –search (преди да стартирате командата, натиснете червеното бутонче на дъното на мишката)

sudo hidd –show, при което би трябвало да видите нещо, като:

~$ >sudo hidd –show
[sudo] password for gerdjikov:
00:13:C1:61:D8:ED Genius Traveler 915BT Laser Bluetooth Mouse [0458:007d] connected

– пробата за правилното зареждане е:

sudo hidd –connect 00:13:C1:61:D8:ED (след това може да си направите един “профилактичен” рестарт “sudo /etc/init.d/bluetooth restart”)

– за да станат нещата по-постоянни се правят малко “ръчни” интервенции в конфигурационните файлове:

sudo vi /etc/default/bluetooth

HIDD_ENABLED=1 (старата стойност е “0”)

HIDD_OPTIONS=”-connect 00:13:C1:61:D8:ED –master –server” (стара стойност, без “–connect”)

– добавя се hidd модулът да тръгва при първоначален рестарт:

echo hidd | sudo tee -a /etc/modules

Всичко работи чудесно с изключение на един проблем, за който все още нямам време да отстраня – когато машината влезе в sleep mode, устройството (мишката) се изключва. Вероятно това е и идеята на “спящият” режим, но събуждането после не е много приятно. Просто трябва да се направи отново “hidd –search”. При всички положения обаче, това е свързвано с правилното настройване на sleep режима, а не със самите BT настройки. За laptop, това не е проблем, защото имам още на разположение touchpad, но вероятно за desktop, подобно заспиване ще си е направо изнервящо.

Част от това по-горе, може да се намери тук: https://help.ubuntu.com/community/BluetoothSetup. Внимавайте, в командата за добавяне в /etc/modules има печатна грешка, “hidp” да се чете, като “hidd”. То близко до умът, ама…..

Мишката струва около 76лв. с ДДС, може да се намери при почти всеки Genius търговец. Прилична лазерна показалка струва от 20 до 50 лева, а ако добавим и това, че отдалеченото управление на презентацията вече не е проблем, то тази цена е повече от добра.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>