A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Сбогом, BTC ADSL-biz! За(д) някой друг си.

Мога да пиша безкрай (почти, както е рекламното изречение на въпросната компания “Сърфирай безкрай”) за простотията наречена ADSL, по-точно “Бизнес ADSL”. Конкретният повод да не издържам повече тази гавра с клиентите, е че великите и безсмъртни “администратори” от BTC не пожелаха да направят промяна, която щеше да им отнеме не повече от 10-15 клика с мишката, включително стартирането на програмите. Поисках нещо просто – да ми се махне NAT-a, защото така или иначе тази линия (ADSL-a) мислех да я използвам само за резерва и щях да имам баланс, маршрутизатор и firewall отзад. За да постигна това, което ми се полагаше (според мен, защото услугата е “бизнес” класа), карах по каналният ред. Просто исках да видя, докъде ще я докарам. Подадох заявката за промяна, изкчаках спокойно три дена и се обадих да видя, какво става. Който не е работил с т.н. Hell Desk на BTC, само той няма да ме разбере. Искането ми било отхвърлено “защото такава била политиката на компанията”. Кратко и ясно. Аз бях прочел доста внимателно “Общите условия” за използване на ADSL, такова нещо там не пишеше. Естествено подадох жалба (след безумно разтакаване по разни телефони), естествено след седмица им напомних, че никой не ми се е обадил да каже какво става с нея, естествено след още една седмица нещата се повториха отново и (естествено!) така до днес, когато месеца и договорът ми с тях изтича. В резултат аз нямам намерение (пак да напиша, колко естествено и логично се движат нещата) да дам повече и стотинка на тези простаци и простачки (без извинение) от BTC. Тук имам в предвид шефовете на високо ниво, от колегите от по-ниските етажи, почти нямам оплаквания (за толкова пари – толкова). Тук отварям една голяма скоба – случката, която описвам стана в началото на Юни. Тогава имаше друга версия на общите условия в която липсваше думичката NAT (проверявал съм я, сигурен съм в това). Днес, преди да откажа официално да използвам “услугата” проверих отново и какво да видя…. нова версия на общите условия (v1.12 от 04/06/07) в която се казва, ей така между другото:

Услугата се предлага с NAT конфигуриран на рутера, за да се защити
оборудването на Потребителя от злоумишлен Интернет трафик. При BIZ
услугите се предоставя един статичен IP адрес като се конфигурира Port
Address Translation (PAT), за да се предостави достъп от Интернет до
пощенска кутия от вътрешната мрежа и уеб сървърите.
Не се предоставят допълнителни IP адреси, както и рутерите не се
конфигурират в “no-NAT” или “bridged” режими. BTC ADSL не е подходящ за такива приложения, като за тях трябва да се търсят алтернативни услуги като Наети линии и MAN.

Последнитят параграф, имам чувството, че е бил написан специлано заради мен, съвпадението е направо невероятно. Все пак, подадох две жалби, резултата от който чакам и до днес. Затварям скобата. Има нищожен шанс, този документ който в момента им стои на сайта да е отлежавал някъде преди да бъде приет. По-вероятно, обаче е другото – тези общи условия са приети със задна дата. Много ми е интересно, дали някой пази старата версия на документа (v1.11) в която не се среща нищо по отношение на това, как се предоставя ADSL модема. И как ли наличието на NAT ще защити компютъра ми от злоумишлен трафик? Трафик! Забележете! Егати и простотията!
Нещо за край на историята. Ще наблегна само на няколко фрапиращи “особености” на услугата “Бизнес ADSL”, ей така за пълнота:

– така наречената поддръжка. Ако някой нарича време за реакция при проблем от 5 часа до три дни “реакция”, то аз няма какаво да добавя. Мога да изброя десетки случаи в моята практика, когато се е налагало нещо да се оправи, а то е ставало след дни. Не дай си боже от това да ти зависи бизнеса – примерно искате да ви се отвори някой порт. Забравй, нямаш шанс.

– така наречените скорости. Това е ясно, всеки ISP мами с капацитета. BTC също, въреки че са “първо” ниво. Колкото и да се кълнят, че капацитет има в излишък, реалността е съвсем друга. За какво тогава да се плаща в повече?

– така наречената сигурност. Виж малко по-надолу в “Смешки от сайта на БТК”. Или да погледне сайта на Веселин Колев (евала Весо!). Най-високото ниво на сигурност, което предлата БТК е липсата на услуга. Ей, на това му викам аз сигурност – няма връзка, няма сигурност.

– липса на функционалност. ADSL-а е просто еднопосочен, или поне е такъв във варианта, който се предлага от БТК. Не може да разполагате с линията си, не може да публикувате услуги и функционалност, каквато искате. Просто и ясно – ако искате подобни “екстри”, вземете си наета линия за 670лв. или нещо по-скъпо. В крайна сметка, вие бизнесмен ли сте или лукова глава. Е, че ви бил дребен бизнеса – гледайте повече реклами, вземете кредит от някой банка и действайте!

За какво тогава е подходящ ADSL-а? Много просто: това е доста удобно, ако не искате да ви дупчат стената разни квартални “инсталатори”. Е, предполага се, че вече имате прекаран телефон и централата в населеното място го поддържа, щото тогава това няма да ви се размине. За домашно сърфиране ADSL-а е удобен, но за нищо повече – не дай си боже да поискате да напрaваите нещо повече през него – никакъв шанс.

Смешки от сайта на BTC, секция ADSL, “Интернет сигурност”, набързо извадени:

1.3 Какво е ‘хак΀µр’?

Някой, който иска да атакува, да проникне в компютъра Ви и да го контролира.

Ако Ерик Реймъндс, Ричард Столман, Денис Ричи и т.н. искат да “проникват” и “контролират” компютъра на някой си…. 🙂 Тотално изпростяване с този “хакер”. Който го интересува истинската разлика между хакер и кракер, можа да го прочете от Wikipedia. Останалите – да гледат повече ха-американски филми или да четат повече вестници. Може и сайта на BTC – все тая.

1.7 Какво е ‘реален IP адрес’?
‘Реален’ IP адрес е Интернет адрес, който е достъпен от Интернет.

Хм. Странно. Ако има “реални” адреси, то простата логика сочи, че има и “нереални”. Не знаех, че има нереални адреси. За какво ли са те и какво по-дяволите да се прави с тях?! Пак журналистически стил и подценяване интелекта на потребителите. Правилното разделяне е на “публични” и “частни”. Хората даже са написали стандарт (RFC1918) за тази работа, ма кой да чете.

1.10 Какво е ‘динамичен’ IP адрес и защо с него връзката ми е по-сигурна?
С динамичен IP адрес всеки път, когато се свързвате с Интернет, адресът ви е различен. Това прави компютърът Ви ‘подвижна мишена’, която е по-трудно достъпна.

Ей, тоя бисер е неповторим. Все едно е писан от кой старшина, сдобил се с компютърна грамотност в средното военно училище. Ми, да бяхте и дописали, че ако се свързвате от различни стаи, тогава пък със сигурност никой няма да ви намери и изхака! 🙂

1.12 Къде мога да намеря повече информация за Интернет сигурността?
Microsoft предоставя доста добра информация по темата за домашни потребители на www.microsoft.com/security. За напреднали и бизнес-клиенти добър сайт е Координационният Център CERT, спонсориран от федералното правителство на САЩ, с адрес www.cert.org

Това ми е любимото. Точно от Microsoft трябва да научавам за сигурността. Еха! Пък ако му разбирам да ходя да чета CERT (сугурно, защото се спонсорира от FBI). За разни места, като Incecure.ORG, Security Focus, Bugtraq, SecurityNews и много, много (всеки малко или повече занимаващ се с ИТ има любими места) други изобщо не става дума. Пък и за какво ли, от Mictosoft може да научиш всичко. Или от вестниците и филмите (отново, лошо няма).

Това е накратко, не ми се продължава. Мога да изпиша доста по тази тема, обаче едно знам със сигурност: колкото по-малко контакти с BTC, толкова по-добре. За щастие не сме 1995-та, когато те нямаха алтернатива – доста компании предлагат и по-качествени и по-гъвкави услуги. Не виждам, защо трябва да се занимавам с умиращи животни (мастодонти), като BTC. Да живеят по-малките и успешни видове! Да живее еволюцията! 🙂

17 comments to Сбогом, BTC ADSL-biz! За(д) някой друг си.

 • Ха, без да блестя с особен интелект и добра памет няколко пъти съм чел общи условия на БТК и ама хич не помня да съм срещал нещо за nat там. Жалко, че не мога да ги намеря сега 😉

  Иначе си прав – няма много “бизнес” в бизнес adsl-а – лично аз не виждам логична причина при такава услуга да не ти се предостави най-малко достъп до модема за да си го настройваш както прецениш. Да не говорим за ptr записи и т.н… но такъв ни бил пазара. По-скоро късно отколкото рано, но нещата ще си дойдат по местата. 😉

 • И аз се отказвам …. Стига.
  От половин година плащам за БТК ADSL 4096 BIZ а не могат да ми предоставят тази скорост.

  Намерих в договора следната възможност:

  изисквате преместване на телефонния пост (в друго населено място) където бТК в настоящия момент не може да Ви предостави услугата ADSL (примерно на село, ако телефонната централа няма готовност за предоставяне на ADSL услуга), в този случай се дължи само такса за преместване на телефонния пост и услугата ADSL автоматично се прекратява.

 • Добре дошъл в матрицата :-).
  И аз ги имах тези спорове с еБеТеКака (БТК) или известна още като Боли ме Трътката за вашите Комуникации. И в моя договор го нямаше упоменато добронамереното и внимателно опазване от “хакери”, ама това се оказа един бонус от който няма оттърване. Така, че в края на годината ще минаваме на някой по – нескопосан доставчик на интернет, който незнае как да пази клиентите против тяхната воля.
  Стискам ти палци за леко мигриране.

 • @Ицо: Със сигурност, това за NAT-а е от новата версия. Затова и бях много сигурен, че няма да могат да ми покажат такава точка в “Общите условия”, ама вероятно жалбите от клиенти (от мен, два броя) вероятно са светнали лампата на някой по-разтропан юрист.
  @Тодор: ами и това е вариант, поискай да ти пуснат ADSL някъде в Чепинци – кажи им, че там имаш вила 😉
  @Йовко: ще мигрирам безпроблемно, то зора беше с БТК_то, че то не бяха адреси, че то не бяха маски и т.н.

  За наше голямо щастие, вече не сме 199х-та година, че да няма достойна конкуренция. Само още малко ше ги потърпя и ще разкарам и телефоните от тях. То и без това 3/4 от трафикът ми е през алтернативни телекоми.

 • 3/4 от трафика ти е от алтернативни телекоми? Ще споделиш ли нещо повече, може да не съм разбрал правилно, или алтернативните телекоми са набрали популярност неподозирана за мен… 😉

 • За начало ти стигат Орбител, СпектърНет и НексКом (Cabletel засега ги оставям настрана, там нещо нещата позамряха, но съм сигурен, че тепърва ще чуваме за тях). Това е само за телефонията. За останалото, т.е. пренос на данни по всякаква среда (мед, оптика, ефир) може сам да се сетиш. Нищо лично, ама не вярвам да си спал последните две години и да не знаеш, че вече БТК не са сами на пазара. 🙂
  Планирам в най-скоро времe мисля да постигна 100% BTC Free зона.

 • Аз

  Това го има в Общите условия от доста време:
  “5.8. Network Address Translation (NAT)
  Услугата се предлага с NAT конфигуриран на рутера, за да се защити
  оборудването на Потребителя от злоумишлен Интернет трафик. При BIZ
  услугите се предоставя един статичен IP адрес като се конфигурира Port
  Address Translation (PAT), за да се предостави достъп от Интернет до
  пощенска кутия от вътрешната мрежа и уеб сървърите.
  Не се предоставят допълнителни IP адреси, както и рутерите не се
  конфигурират в “no-NAT” или “bridged” режими. БТК ADSL не е подходящ за
  такива приложения, като за тях трябва да се търсят алтернативни услуги като
  Наети линии и MAN.”

  Цитат от Общите Условия – “Общи условия за предоставяне на Услугата БТК ADSL v1.7 02/03/06”

  Същия текст намерих и в – “Общи условия и срокове за предоставяне на Услугата БТК ADSL v1.6 07/10/05”

 • Владо, прав си, аз самият ползвам спектър, но не подозирам че услугата е толкова популярна. Просто ме впечатли отношението 3/4 от трафика, честно казано ми се вижда пре-високо, но може би комуникираш предимно с техни клиенти. Което е добре, явно алтернативите набират популярност… 😉

  @Аз – без да се заяждам, със сикгурност поне от 2005 трябваше да видя подобно нещо, но може би не съм чел внимателно.

 • @Ицо: При алтернативните оператори цените са по-ниски с близо 10-20% в зависимост от посоката в коят говориш. Аз ползвам СпектърНет и Орбител за всичко, освен за градски разговори. Тях съм ги оставил на БТК. Доволен съм от качеството, проблемите които имам са си лично мои, просто не мога (засега) добре да отделям и филтирам трафикът, от което леко страда voice-а на Спектър. При Орбител там нещата са съвсем други, там всичко става през телефонните чифтове, трафикът се разделя чак в централата на БТК.
  @Аз: Няма смисъл да ми цитираш версия 1.7 – цитатът в постинга ми е точно оттам, чел съм я внимателно. А иначе, ще може ли да ми изпратиш (gerdjikov@gerdjikovs.net) версия 1.6 на документа? Имам в предвид точно v1.6 (може и по-стара)? Абсолютно съм обеден, че такова нещо (за no-NAT и bridge режим) там нямаше, но както е известно, абсолютни величини няма. Много ще ми е интересно и полезно да видя кой е сбъркал. Освен, че четох внимателно, направих и search за думичката NAT, естествено нищо такова не намерих в текста. Обещавам да си призная публично, че БТК са прави, ако такова условие е било записано преди да сключим договорът за ADSL.

 • non-adsl

  Добре, хайде сега някой юридически да разясни следния казус:

  “1.10 Какво е ‘динамичен’ IP адрес и защо с него връзката ми е по-сигурна?
  С динамичен IP адрес всеки път, когато се свързвате с Интернет, адресът ви е различен. Това прави компютърът Ви ‘подвижна мишена’, която е по-трудно достъпна.”

  Значи господата и дамите от BTC съвсем съзнателно подлагат бизнес клиентите си на допълнителен риск, като са им дали статични IP адреси!
  И са забравили да опишат това в общите условия, не че има смисъл след като обичат да ги променят.
  И май трябваше при подписване на договор да се подписват и общите условия, именно за да не се променят после едностранно.

 • =) Да, попадението ти е супер точно. Наистина, защо получавам статичен адрес през MAN свързаността! Че това си е направо огромен проблем с моята сигурност! Мога да помисля да им подам официална жалба за това….. Отностно “Общите условия” – и за това си прав. Някъде в договоръ пишеше (май), че си сигласен и си прочел общите условия. Дори и да го подпишеш, не е честно – би трябвало към договорът да вървят въпросните условия. Никой (все още) не е длъжен да ходи да чете договори (?!?) от Интернет.

 • mutant

  Аз имам едно копие на общите условия от есента на миналата година. Ако някой се интересува да ми пише на ICQ 93606070 или на il@mail.bg

 • Ivaylo91

  искам да се откажа от интернет БТК ADSl

 • dimitur pelagiev

  dimitur pelagiev slujitel na btk centur v L*****
  adsl sux ot sqkade nikoga nqq go polzvam

 • mitaka1

  Прочетох всичко написано до тук!искам да добавя някои неща:Операторите на БТК на 98% са пълни некадърници и неграмотници,поне да бяха сложили някои които разбират поне малко за какво им се говори.При всичките ми обаждания всеки път едно и също:-рестартирайте модема,…при нас отчита че до модема има интернет,така че няма причина да нямате…,…ами добре тогава,ще напиша заявка и наш екип ще провери линията….Пълен абсурд.
  На всичкото отгоре веднъж бях и около 10 дена без интернет,зачервих им телефоните,няма братче-никой не ти обръща внимание.Да не говорим че ми бяха объркали и договора(таксата)някой може ли да предположи дали ми върнаха парите…:)
  А да не забравя,когато звънна на “Хелп Деск”ми вдигат всеки пъта на около 5-6 минута.Какво ли прават операторите,всеки път ли са заети?????

 • Sunny

  BTC е една ограмна глупост….
  Компания, която се управлява и обслужва от духове, които са неконтактни.
  Опитайте да се свържете с 0800 100 за да кажете за проблем, който има нужда от решаване.
  Ще получите едно голямо НИЩО, няма и кой да обясни голямото нищо.
  Скапаната държава, упражнява скапан контрол на скапаната компания, която скапано беше продадена на скапан инвеститор.
  Имат ли надзорен съвет и как той работи?

  Няма…….
  Толкова е тъжен този на телеком, вгорчи живота на клиентите си….

 • Dincho Todorov

  Здравейте, и аз съм адски недоволен от тия прасета.
  За съжаление нямах алтернатива в населеното място в което пребивавах преди няколко месеца … сега вече ще ги сменя копеленцата нещастни!
  Ето и как мисля да го направя понеже договора ми изтича чак октомври догорина. Началото на ОУ на БТК АДСЛ гласи следното:

  “Всеки Потребител има право да прекрати
  индивидуалния Договор без санкции в срок до един месец от влизането им в
  сила.”

  Успех на всички който са против тая мизерна компанийка ..

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>