Календар

June 2007
M T W T F S S
« May   Jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Кьолн

За три дена ми се наложи да прескоча до Кьолн за едно обучение по Lotus Notes администрация. Пътуването: нищо особено. Летях с Boeind 737-200, „Hemus Air”, пилота беше малко нервак (караше, като шьофьор на градски автобус, първа смяня), а като изключим това, че полета беше отложен с близо час (аз знаех за това два дена предварително, странно нали?), както и това че раздадоха и прибраха манждата (то една манджа, ама карай) за около 30 минути,а бирата беше топла, останалото всичко си беше наред.

От летището до Jolli Media Park Hotel – 15 минути. Трафик почти нямаше, нищо че и Кьолн, както и София е почти 1.3М (с тази дребна разлика, че почти всички основни пътища в самият град са двулентови, а магистралата – четири лентова). Хотела е в центъра на града, (от него за 4 часа, доста нещо обиколих и разгледах) и е доста добър – стаите са на ниво, за чистота да не говорим, храната е супер, в банята видях доста странни шишенца, кремове, четка за зъби, самобръсначка с крем за бръснене и т.н. Странно защо, почти традиционните презервативи за нашите хотели, там липсваха (скъпа, предполагам ще прочетеш това – да знаеш, че и да имаше оставн, щеше да си остане неизползван). Нещо явно куца в Германия – или образованието, или потентностатта? Вярно, че в Кьолн, има най-много гейове на глава от населението, ама чак пък толкова….

Kьолн е доста хубав град. В него почти всичко е ново, защото братята хамериканци са го сринали със земята в предишната война (нищо лично, просто бизнес – имало е добра промишленост във и около града). Видях едни снимки (ще се опитам да ги издиря из нета), на които се вижда само катедралата да стърчи непокътната. Как е оцеляла и идея си нямам. Като се има в предвид, точността на така нареченият „бомбен килим” прилаган през войната, на въпросната снимка всичко около нея е сринато до земята – как после човек дане стане вярващ?!

Всъщност, катедралата ми беше оснона цел на обикалянето. Самата сграда е нещо невероятно – не мога да го опиша. Просто трябва да се види. Това, което се набива в очи от далеч е поти черният цвят – доста зловещо, даже и от близо. Вероятно се е опушила последните години – не вятвам да е от възрастта, въпреки че е започната през 1280г. На който му се четат исторически факти – Wikipedia. Аз се скъсах да снимам, но за да се обхване нещо толкова голямо си требе специален обиктив, който аз за съжаление нямах. Пред самата катедрала е страхотна гмеж – народ, `всяква сволоч, снима и гледа (вярно, има какво). И аз направих същото в огромни количества, даже дарих 2EUR на един от служителите в катедралата за ремонтирането й. Ми тъй де, толкоз дребни имах, какво да ги направя монетите! Ако всеки пети от зяпачите наоколо даде по толкова – още една ще вдигнат.

Другото нещо в Кьолн, което ми направи особено впечатление бяха страшно многото велосипедисти. Още на няма и 100м от хотела един щеше да ме отнесе (добре, че той гледаше вместо мен), защото бях застанал на едно нещо по тротоара, което в последствие се оказа алея за велосипедисти, около 1.5м широка. Това нали си го представяте (примерно!) в София – тротоар, от който по въпросното разстояние се носят велосипедисти? Хм. За първи път, също така видях специални колички за бебета, които се закачат за колелото отзад (ади сега, пак се напънете и сега си представете подобно нещо по нашите улици – няма такава откачена майка в България, която да рискува житота на детето си по този начин), както и специални тегличи за сдвояване (не се сещам за по-подходяща дума) на детските колела. Към хотелите има специални паркинги, на които стоят 3-4 велосипеда, които ако поискате от рецепцията ще ви ги дадат да ги покарате. Не пробвах – просто нямах достатъчно време, иначе ми се прииска да пообиколя малко повече.

Бирата им беше доста добра, имат си местна марка, Kölsch гледат да си я пазят и рекламират. Всусът й е точно, както го обичам – естествено, слабо газирана, горчива (не прекалено, въпреки, че можех още да понеса в тази посока), с хмелен вкус и бистър цвят. За манджи не ми се говори, вярно имат всякакви мръвки, ама салатите им не струват. Краставиците им са, както (за съжаление) нашите – хидропонни, без вкус. Доматите им – горе, долу, по-ги бива. Цените – както у нас, с тази разлика, че вместо 150EUR (средно), там вземат 1500EUR (пак средно). Е, какво толкова, само 10 пъти разлика, на кой му пука.

Освен всичко останало, в Кьолн има и доста паркове – да им се чуди човек, за какво им е толкова трева? Що не изпраскат една, две кооперацийки? Странно.

Връщането – същият самолет, същият екипаж. Той пилота, просто така си карал, нищо лично. Кацането – нормално, пътят до Пловдив, също.

Ай сега, … пак ежедневие… 🙂

7 comments to Кьолн

 • Цитат:
  “Because of the now-friendly rivalry between Köln and Altbier-producing cities, particularly Düsseldorf, one can purchase PC keyboards in Köln with a “Kölsch key”, instead of an “Alt” key.”

  Това е яко 🙂 (описанието на бирата в Wikipedia).

 • JollyRoger

  Как разбра че, си летял с Б737-200 при положение че, никоя българска авиокомпания не притежава този модел самолет. Нищо лично, но след като не разбираш недей пиши! 🙂

 • @Евгени: Да, наистина има някакво “напрежение” между Дюселдорф и Кьолн. Регионалната “власт” била в Дюселдорф, ама пък те си нямали катедрала и много ги било яд (това ми го разправи един местен). Не можах да намеря, къде ги правят тези клавиатури, не остана време да обикалям още. Иначе наистина щеше да е яко.

  @JollyRoger: “Боже, боже… колко мъка има на този свят боже!” би възкликнал поета, след като прочете твоят компетентен коментар. Според мен НИКОЯ българска компания няма собствеен самолет – всички са под лизинг (Тези на HemusAir са от British Aerospace). А пък наистина съм 100% сигурен, че летях на такъв самолет, 1-во защото това пишеше на билета ми, 2-ро защото това съобщиха стюардесите, 3-то защото съм лятал и преди на Boeing737-200 и не мога да го объркам. А те стюардесите, не вярвам да не знаят на какво летят 🙂 Ако пък наистина не вярваш – разходи се до Терминал 2 или намери някой от компанията и го питай, дали имат такива самолети 🙂
  Нищо лично, ама дори да се изложиш с някоя простотия, поне да си с истинското си име, а не с някакъв тъп ник. Ако пък аз съм се издънил: как да те черпя по бира, като се видим и не се познаем? Да си анонимен в нета не е много добре, поне аз си мисля така.

 • JollyRoger

  http://www.picvalley.net/v.php?p=u/6/1254_082.JPG
  http://www.hemusair.bg/bg/index.php?page=menu5&sub=menu5_3

  Отиди и кажи на някой от Хемус че, самолетите са им под лизинг от British Aerospace. Нищо чудно да ти отговори че, са ги взели под духинг от Boeing. 😀

 • Виж ‘кво пич (или пичко, ако си от женски пол), не знам дали осъзнаваш разликата м/у тези, които наистина правят нещата и тези, които стоят по цял ден в мрежата и черпят инфо само от там. Ако не знаеш, каква е разликата м/у Boeing 737-400 и 737-200, просто няма смисъл да те открехвам. Литни поне веднъж с нещо подобно и ще разбереш за какво иде реч. Размерът има значение, повярвай ми. Ти, като ядеш бисквити “Катеричка”, вътре катерички ли има, т.е. за какво си посочил тези URL-ли?
  Моля, не продължавай да се излагаш. Да съм написал някъде по-горе, че информацията ми е от някой си сайт? Не. Тогава не виждам смисъл да продължавам “спора”. Полета до Кьолн беше с Boeing 737-200 и толкова – както сам си написал – като не разбираш, не се излагай.

 • JollyRoger

  Би ли ме открехнал, за да се позабавлявам още малко. 😉
  СпорЪТ може да бъде решен единствено ако посочиш регистрационния номер на въпросния самолет, за да видим точния модел.

 • Странно, чак сега осъзнах, докъде съм паднал. Регистрационният номер на самолета ли?! Абе, ти самолет или летище не си ли виждал? Дори да предположем, че го намеря отнякъде (ти вероятно си мислиш, че това е нещо, като регистрационните номера на колите) как ще го провериш? Ако предположим още повече…, че имаш невероятни познания/връзки/възможности (което силно ме съмнява, като гледам какви простотии пишеш), как ще ме убедиш в правилността на това, което ще покажеш/напишеш?
  Да-а-а-а….. Подведе ме, признавам си. В желанието си да стане, нещо като дискусия (за какво ли?!) паднах до твоето ниво. Веднага си поправям грешката и затварям коментарите. Това да не ти е публичен форум, че да си експериментираш и забавляваш с останалите членове?
  Хай, сектир от тука, левадо!