A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Поредната идиотска “социална” реклама

Никой не е казал, че рекламите трябва да бъдат прекалено смислени, или прекалено „интелектуални“. Основно нещо обаче, при този вид медиен продукт е, че той трябва да има определено послание. Тази сутрин по Националната Телевизия (разбирай „Канал 1“) видях нещо, което направо ме втрещи. Това беше клипът (рекламен?!?) на така нареченото „Електронно правителство“. ‘Некав чичка в костюм прехвърча два-три пъти през екрана на един въртящ се стол на фона на нещо, като плочки за домино погледнати отгоре (вероятно на някой това му е заприличало на нещо „електронно“?), държейки лаптоп Sony Vaio (скрита реклама?). След това на тъмно син екран се появи едно оранжево „e“, което извънредно подозрително приличаше на логото на M$ Exploder. На мен вече ми стана доста интересно в очакване на поредната тъпотия, но когато чичкото започна да говори, направо се издразних. Нервира ме това, че през цялото време той говореше някъде в страни от камерата. Тя пък беше в ръцете на някакъв майстор на Кунг Фу стила „пияният майстор“, защото не се спря и за секунда, даже ми се стори, че един два пъти се вдигна доста над човешки ръст (вероятно майстора е опитал някой удар с подскок).

Съдържанието на „клипа“: опашки пред гишета, притеснени хора, нещо като 3D анимация и т.н. непонятни послания, на фона на словоизлиянията на диктора…. Простотиите, които се изляха, като обяснение (?!) ще ги подмина с презрение. То така или иначе материята е специфична, не се очаква кой знае какъв смислен отговор на това, „какво е електронно правителство“. Обаче! Когато някой ми говори и не ме гледа в очите, за мен това е еднозначен сигнал, че той ме лъже (какво да се прави, първосигналник съм!). Не е нормално, да ти правят клип, в който да се обясняват предимствата на електронният обмен и електронните технологии и някой да говори на виртуален зрител, встрани от теб. Посланието трябва да бъде директно, просто и ясно. Нали АЗ съм в центъра на посланието и то трябва да стигне до мен? Явно нещо съм се объркал и не съм схванал целта на занятието.

Не знам (и не искам да знам) кой идиот е направил тази реклама. Не искам да знам и кой я е одобрил (вероятно Буратино, т.е. Ники Василев). Искам да знам само, защо се харчат пари по този най-безобразен начин и колко в действителност ще ми струва това, като данъкоплатец. И досега, като видя онези изсмукани мозъци в предишната „социална“ кампания за „предотвратяване ограбването на интелектуалната собственост“, направо ми се драйфа. Не ми се ще да гледам още подобни олигофрении. Стигат ми опитите да ми обяснят за здравната реформа, за осигурителният институт, да ми обяснят за това, какво е Европа (а всъщност, трябва да обясняват, какво е Европейският Съюз. Така и никой не обясни на селяните, в какво е разликата!), да ме накарат да гласувам и т.н. и т.н. Dire Straits са го изпяли – „Money for Nothing“. Няма какво в повече да добавя към това.

2 comments to Поредната идиотска “социална” реклама

  • pip

    Добре! Имаш “добре”. Активна социална позиция – няма лошо. Ще глегам клипа и ако мога – ще ти помогна да го разбереш…..

  • Всъщност, това с електронното правителство е някаква безумна поредица, в която чичкото е ментор на неизвестна (?! май?!) аудитория. Така и не мога да разбера, защо в един момент зъбът му проблясва, точно както проблясва усмивката на някой анимационен герой. В какво се състои внушението? Каква е идеята? Кой е преценил, че това ще се гледа само от олигофрени и идиоти, за които “раздвижената” (меко казано) камера е най-интересното?
    И това се излъчва всеки ден, без изключение – всеки може да прецени за какви пари иде реч. Това са нашите пари, да не забравяме! Стига ми само напомнянето (във въпросният клип), че има “обучени” (!?!?!?) 21 000 (двадесет и една хиляди!) служители от държавната администрация.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>