A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

За липсата на избор….

Миналата седмица гласувах не с празен плик, ами с непопълнен кандидат. То пликове просто нямаше….. Ама кой да гледа “безкрайните” клипове по т.н. “национална” телевизия? И каква интрига щеше да има (друго си е да видиш, кой как гласува), ако имаше пликове за потресаващо здравите и прозрачни урни? Никаква….
Както и да е, почнах да пиша за липсата на избор. Ирнонията е в това, че в крайна сметка гласувах против Волен. Не за Първанов, а против Волен. Просто нямаше за кой да се гласува. И като гледам, така са направили около още един милион българи (няма да споря за цифрите, какво са 100-200 хиляди, на фона на всеобщото безумие?). През целият ден се нагледах на това, как по селата активността е близо до 100%, а в едно село даже била 101% защото гласували и членовете на предизборната комисия! А за това, че хората по градовете не гласуват, за това че почти всеки гласува “против”, а не “за”? На кой ли му пука… Важното е, че “главата” на държавата ще е избран със “смазваща” разлика – “историческа” я нарекоха в едно предизборно студио. Точно на журналистите ли да обяснявам, че в историята остават тези, които правят нещо истинско стойностно и важно за народа си? Както и да е…
Толкова приказки се изговориха, толкова простотии се направиха, чак радостно хоро се развихри пред НДК-то и за какво….? От самото начало беше ясно, че Първанов няма конкуренция, че Волен пък няма електорат, а само отчаяни превърженици. Тъпото е, че този вот, колкото и отрицателен лигитимира едно уродливо явление – никой не може да възрази на превържениците на “Атака”, че не са втора политическа сила. Такава са. И това е много показателно. Ама освен показателно, това е и доста опасно. Опасността идва от това, че нито сме организирани, като германците, нито Волен има нещо общо с качествата на Хитлер, като водач. Ако беше обратното, вероятно “Атака” щеше да има някакъв шанс, а не като сега….3:1. В крайна сметка важен беше само разликата м/у първият и вторият и това, че поне от малко показахме на света, че не сме такива олигофрени, за каквито ни мислят. Е, показахме им. Показахме, също така, че народа не го интересува, кой му е президент, не го интересува и накъде сме тръгнали. То и това си е нормално и естествено – като няма какво да ядеш, като работиш за стотинки на час, като цените вървят стръмно нагоре и като гледаш, че някои кара кола за 1,5М лева (да продължавам ли?) …. за какво тогава да ходиш да гласуваш? Просто да узакониш беззаконието ли? Хм-м.
Много пъти съм го казвал… не ми се пише за политика, просто гадно ми е… За сините, тъмно и небесно оцветени също. За това, че понятието “център” в България се отъждествява с нещо жълто (оцапани гащи?!), също. “Лидерите” са страхотни – по-точно те не са лидели, ами бизнесмени, управляващи партията си, като фирма. Жалкото е само, че в нашият Абсурдистан, без политика нищо не се тика… Мечтая си за ден в който наистина ще има предизборна активност от 41%, но не поради обезверяването и отчаянието на хората, а поради това, че който и да изберат, всичко ще върви напред и нагоре. Както е в нормалните държави.
Сега е точно обратното – изборът няма значение. Иде времето на хлебарките… те винаги са гладни и адаптивни.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>