Календар

October 2006
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

За липсата на избор….

Миналата седмица гласувах не с празен плик, ами с непопълнен кандидат. То пликове просто нямаше….. Ама кой да гледа “безкрайните” клипове по т.н. “национална” телевизия? И каква интрига щеше да има (друго си е да видиш, кой как гласува), ако имаше пликове за потресаващо здравите и прозрачни урни? Никаква….
Както и да е, почнах да пиша за липсата на избор. Ирнонията е в това, че в крайна сметка гласувах против Волен. Не за Първанов, а против Волен. Просто нямаше за кой да се гласува. И като гледам, така са направили около още един милион българи (няма да споря за цифрите, какво са 100-200 хиляди, на фона на всеобщото безумие?). През целият ден се нагледах на това, как по селата активността е близо до 100%, а в едно село даже била 101% защото гласували и членовете на предизборната комисия! А за това, че хората по градовете не гласуват, за това че почти всеки гласува “против”, а не “за”? На кой ли му пука… Важното е, че “главата” на държавата ще е избран със “смазваща” разлика – “историческа” я нарекоха в едно предизборно студио. Точно на журналистите ли да обяснявам, че в историята остават тези, които правят нещо истинско стойностно и важно за народа си? Както и да е…
Толкова приказки се изговориха, толкова простотии се направиха, чак радостно хоро се развихри пред НДК-то и за какво….? От самото начало беше ясно, че Първанов няма конкуренция, че Волен пък няма електорат, а само отчаяни превърженици. Тъпото е, че този вот, колкото и отрицателен лигитимира едно уродливо явление – никой не може да възрази на превържениците на “Атака”, че не са втора политическа сила. Такава са. И това е много показателно. Ама освен показателно, това е и доста опасно. Опасността идва от това, че нито сме организирани, като германците, нито Волен има нещо общо с качествата на Хитлер, като водач. Ако беше обратното, вероятно “Атака” щеше да има някакъв шанс, а не като сега….3:1. В крайна сметка важен беше само разликата м/у първият и вторият и това, че поне от малко показахме на света, че не сме такива олигофрени, за каквито ни мислят. Е, показахме им. Показахме, също така, че народа не го интересува, кой му е президент, не го интересува и накъде сме тръгнали. То и това си е нормално и естествено – като няма какво да ядеш, като работиш за стотинки на час, като цените вървят стръмно нагоре и като гледаш, че някои кара кола за 1,5М лева (да продължавам ли?) …. за какво тогава да ходиш да гласуваш? Просто да узакониш беззаконието ли? Хм-м.
Много пъти съм го казвал… не ми се пише за политика, просто гадно ми е… За сините, тъмно и небесно оцветени също. За това, че понятието “център” в България се отъждествява с нещо жълто (оцапани гащи?!), също. “Лидерите” са страхотни – по-точно те не са лидели, ами бизнесмени, управляващи партията си, като фирма. Жалкото е само, че в нашият Абсурдистан, без политика нищо не се тика… Мечтая си за ден в който наистина ще има предизборна активност от 41%, но не поради обезверяването и отчаянието на хората, а поради това, че който и да изберат, всичко ще върви напред и нагоре. Както е в нормалните държави.
Сега е точно обратното – изборът няма значение. Иде времето на хлебарките… те винаги са гладни и адаптивни.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>