Календар

August 2006
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Upgrade от WordPress 1.5 (Strayhorn) към WordPress 2.0.4

Най-сетне преминах към версия 2.0 на страхотният WordPress! Преди няколко месеца се опитах да направя това, но предишните ми “хазяи” имаха доста странно виждане за това, как трябва да се хостват сайтове и как трябва да се пуска PHP изобщо. Справка тук. Онзи, дето си блъска главата ми е лююбим аватар :)
Наблюдавам развитието на WordPress доста отдавна. От самото начало той ме впечат΀»и с идеята си, всичко да става лесно и потребителски ориентирано. Както се казва – “софтуер за народа”. Все пак, две години за един програмен продукт си е направо цяла вечност. И все повече се убеждавам, че той става по-добър и по-добър. Рядко мога да кажа/напиша нещо добро за съвременният софтуер. Е-е-ех! Какъви програми имаше едно време! :) Според мен, натиска който оказват върху програмистите и екипите свързани с производството на програми различните административни/пазарни фактори, влияе доста зле на качеството на софтуера, като цяло. От една страна, нещата се претупват, пускат се версии с явни бъгове, а от друга отстраняването на известни такива се отлага и т.н. Абе…, гадост. Е, за WP това почти не се отнася. Всичко си е доста пипнато и добре работещо. За да съм съвсем честен, трябва да спомена, че версията която инсталирам вече е доста зряла (v2.0.4), т.е. големите проблеми вече са изчистени.

Самият ъпгрейд премина перфектно, не без огромната заслуга на страхотната документация. Всъщност, точно тази особеност на WP ме спечели от самото начало – подхода към документацията и стремежа тя да бъде максимално ясна и подробна, с усещане за детайлите и обяснения за това къде може да се скапе нещо. Напомнянето и обяснението, как да си проверим резервното копие (направено преди ъпгрейда), особено ме кефи. И това е само една малка част от перфектно структурираната документация на продукта. Има за всекиго по нещо, като се почне от начинаещият блогър, та се стигне до напредналият майстор.

Иначе новата версия е с доста по-изчистен код, доста шарен административен панел, подобрен редактор на постингите и по-удобен достъп до различните функции. Ако някой се интересува от новите неща във версията да погледне тук.

Сега остава само да “накича” новата версия с подходящите плъгини. като написах “плъгин”, та се сетих – трябва да се има в предвид, че има разлика в подхода при различните версии на WP. Затова трябва да се провери, дали всички добавки работят добре с новата версия. Най-простото нещо, което може да направите е да пускате добавките една по една и да гледате, дали нещо няма да се издъни. Ако установите проблем – почти сигурно е, че този плъгин ще има нова версия, съвместима с WP2.0.

Основно занимание в близките дни ще е да си пусна WP Gallery плъгина. Подготовката, т.е. инсталацията на Gallery2 вече съм я направил. Всъщност, това за другият впечатляващ продукт (въпросната галерия) е една съвсем друга тема.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>