A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Ciscoexpo 2006

Cisco Expo 2006Свърши Ciscoexpo 2006. Чудя се, защо изобщо трябва да го пиша този пост, ама такава жега ме е налегнала и така нищо не ми се прави, че просто искам да отметна някаква свършена “работа”. Като цяло и тазгодишното expo, според мен беше едно (почти) нищо. Посещавам тези събития от самото им начало (май първото беше през 2003-та) и мисля, че нещата вървят определено на зле. Или вече съм свикнал с новостите и трудно се впечатлявам? Хм.
Странно ми се видя самото място на провеждане – кино “Арена”. Най-странен, обаче ми се видя сайта от който трябваше да получа информация за събитието. Не че, Максим Бехар се справяше по-добре, ама при предишните организации поне откъм web нещата бяха ма-а-алко по-добре. Ето, убедете се сами. Опитайте да отворите нещо с firefox (отварям от Linux, версия 1.5.0.4). Виж, с konqueror горе-долу нещата стават, поне някакви javascript менюта се подмятат. Странно, нали? Не мисля, че трябва да използвам експлодер, за да получа информация за конференцията. А относно регистрацията….. просто не ми се пише.
Сега се опитайте да намерите материалите от конференцията. Намерихте ги, а? 😉 (голямо намигване). Интересно, колко още ще трябва да се чака докато се появят някъде из мрежата (а дали ще се появят изобщо?!). Най-големият идиотизъм е, че всъщност това е платена конференция. И най-ценното от нея не е плажната хавлия (Н’яаа майтап! Истина ви пиша!), която ти дават при попълнена анкетна карта, ами точно материалите и информацията в лекциите.
Като цяло техническото нивото на лекциите беше доста по-зле от миналата година. Съдя по това, че на Cisco Expo 2005 просто ме беше яд, че не мога да съм на две места едновременно, а сега се чудех на каква лекция да отида. Скука.
Изложителите също бяха много заспали, да ме прощават колегите. Въпросното им състояние си го обяснявам с това, че ги бяха завряли в един коридор (доста тесен) и вероятно просто не са могли да разгърнат оборудването си. Не ми се иска и да си мисля, колко са се бръкнали заради това участие. Пък не беше заради жегата, защото цялото кино беше доста добре климатизирано. На моменти даже ми беше студено, ама да речем, че е защото съм почвам да задрямвам.
Не ми се ще да пиша само негативни неща за експото. Всъщност даже и в най-зле проведената и организирана конференция, винаги има какво положително и полезно нещо да се намери. Без съмнение, това са срещите с колегите. Е, нямаше бира, но поне безалкохолните и кафе-паузуте бяха доста 🙂

5 comments to Ciscoexpo 2006

 • Драгомир Николов

  Мислех си да пиша подобен пост но ще използвам случая да споделя и моето мнеие. Хареса ми мястото. Зарадва ме, че има къде да се паркира, въпреки че офиса ми е близа до Кенпински където бе предните години. Залите бяха прилично охладени за разлика от предните години в хотела. Кетъринга бе по зле/като изключим изобилето на безалкохолни напитки/ но не за наяждане отиваме все пак. Една от лекциите се наложи да изгледам прав което не е никак приятно. Имах конкретна цел свързана с конкретен представител на продукти. Ами да ме извиняват ама аз да чакам да ми обърнат внимание при положение че говорим за мрежово оборудване за около 10 000 лв а представителя да си чеше езика с разни мацки, не ми се вижда етично. Друг незапознат представител каза че знае за наш’та фирма ама не сме му ползвали услугити. Моля, моля над 700 точки за пренос на данни незначи неползване. Иначе хареса ми , не толкова много колкото преди и остават срещите с приятели и нови запознанства.

 • Ти ме подсети за нещо друго. Според мен е НЕДОПУСТИМО на такова събитие да няма превод. Аз си падам малко патриот (думата “националист” малко й се изчекна значението напоследък) и мисля, че е голяма издънка да ми говорят на френски с английски акцент, особено за лакото наистина интересни лекции. Вярно, че човека се извини за лошият си английски, ама аз какво съм виновен, че не разбирам френски.
  И такива подобни….
  Обаче да знаеш, че на такива места не може да се говори смислено за бизнес. Може да се пита дали дадено оборудване поддържа някаква технология/екстра, но мисля че сериозена работа не може да се върши. В този смисъл, естествено че на мацките ще обърнат повече внимание :)))

 • Ицо

  Мисля, че наистина беше малко по-зле отпреди. Може би идеята е била да се направи по далновидно откъм разходи за организация, с тази цел мястото е кино Арена. За превода си прав, но да се оборудват залите кино Арена със системи за симултантен превод, специално за това събитие… За жив превод пред микрофона, няма смисъл да си говорим защото би се получило отвратително.

  А иначе, на чуждестранните лектори проблема обикновено им е (освен лошия английски, който все пак се разбира), също и подготвянето на лекции с прекалено много информация и грубо просрочване на времето. Да не говоря за испанеца с IPTV, който при половин час просрочване беше на две трети от лекцията и продължаваше да мънка бавно бавно. В този смисъл българските лектори се представиха традиционно по-добре, особено Здравко Николов. Може и лекцията за рутинг протоколи да не беше най-сложната като тематика, но беше представена достатъчно добре, без прекалени подробности, и явно интересно щом имаше хора които записваха усилено.

  В крайна сметка за истинско обучение, има съвсем различни места и материали, на такова експо е важно да те запознаят с основната идея на различните технологии, да се направи добър PR, и да се даде възможност хората да се свързват допълнително за сериозна работа.

  И естествено, да се срещаш с колеги както сам си казал.

 • Аве, 2007-ма средата и да не може да направиш симултатен превод… 😉
  Технологии ли няма или какво? Организаторите и идея си нямаха за това, а да не иде реч за някакъв опит даже. Не мисля, че въпросът беше за пари – все пак конференцията беше платена. Само за информация – Cisco дава едни (различни!) пари за такива неща – просто това е планирано събитие и 2/3 от сумата се дава от Cisco. Осаналото – спонсори и т.н. Резюме: Въпрос на организация, а не на пари.

 • Автор выйди к напроду, вопросы есть!