A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Новото ми място

Най-сетне изтече годината, която си бях платил за хостинг при dom.bg. За мен, тази фирма беше един точен пример за това, как клиентите в България никога нямат права, а само задължения (да плащат). Много мога да изпиша за това, какво им липсва, ама мисля че няма смисъл. За довиждане, на всичкото отгоре, не успях да вляза в управлението на домейна си, за да сменя DNS-a. Паролата ми беше сменена, а емейла за контакт, беше някакъв измислен. Далеч съм от мисълта, че някой ми е “изхакал” домейна, просто данните, които бяха нанесени ми приличаха на работата на някой скрипт, който да нахлузи default-ни стойности (стойности WhereImI, nowhere@whereiam.com и т.н. простотии). Обяснението на dom.bg беше, че съм забравил, че съм влизал през proxy-то на novinar.bg (последният журнализиран адрес за промяна) и оттам съм сменил email-a за контакт. Нямам думи! Основното нещо, което им куца (и вероятно ще продължи така!) е честното отношение към клиента. Просто да бяха написали едно писмо – “така и така, наложи се да ресетнем паролите за тези домейни, извинявайте”. Или – “наложи се да сменим това и това, sorry, на всеки се случва”. Или – “Нещо си омазахме домайните” и т.н. Както и проблемите им преди време със счупените “мироризирани” дискове. Смешно.
Впрочем, честността е въпрос на възпитание, а не на превъзпитание – според мен, за тях е прекалено късно.
Сега вече съм на ново място – хостинга на СпектърНет. Тук и потребителският интерфейс е истински , PHP-то и МySQL-а са съвременни и стабилни версии, с всички екстри, за които може да си мечтае един наемател. За сега най ми харесва централизираното управление през VHCS. Освен това, имам подробна статистика за използваните от мен ресурси (при dom.bg, така и не успях да разбера какво в крайна сметка ползвам), страхотен web mail интерфейс и най-вече: имам достъп до грешките генерирани от различните подсистеми. Ура! Е, сега следват нерви с енкодинги и подобни натъкмявания, но без подобни екстри живота е скучен. Ако нещо не работи, не забелязвайте – просто майстора, още не си е прибрал инструментите и не е почистено.
Следващото място на “Моето си място” ще бъде на собствена машина, това е ясно. Дотогава: благодаря SpectumNet, благодаря Викторе, благодаря Сашо 🙂

9 comments to Новото ми място

 • И аз съм сред тези, които се “нахакаха” в Dom.Bg, а и скоро заради популярността на блога си ще трябва да мина от 4 лева на 10 лева месечна такса, но не се оплаквам чак толкова. Вярно, технологиите и услугите са допотопни (PHP като CGI модул? What the–!?), но някак си свикнах и нямам желание да се местя скоро. Иначе са любезни, Дойчин Спиридонов е доста изпълнителен и отговаря бързо. Виждал съм и по-лошо на други места.

 • Дано машината на която хостваш не е hosting.spnet.net. Ако това е машината директно помисли за по-добро място за хостинг. Тази машина е всеизвестна с небивалите си митове за сигурност. С години не е променян начина за осигуряване на сигурност в нея и от това страдат клиентите им.

  Ако имаш някакви въпроси драскай на майла.

 • @RaynerApe: Винаги има и по-лошо 🙂 Вярно, че отговарят бързо на проблеми, но в крайна сметка там ми липсва функционалност. Извинявай, ама едно елементарно GD lib няма. А пък за да разбера, колко ми остава от сводобното място трябва да пиша специално писмо. Хай сектир, бе! 🙂
  @Мариян: На хостера съм, че къде другаде. Ама то security си требе, как без него! Иначе, благодаря за помощта, ама сисадмина е в съседната стая и ако нещо ми трябва е по-добре да го удавя в бира, докато го направи, отколкото да търся друг начин 🙂

 • Това е новият сървър за хостинг – hoster.spnet.net, hosting.spnet.net e друг сървър.

 • Владо, обявявай новите си адреси на RSS-ите бре! Аз те чета директно, но се чудех защо rss-четецът ми мълчи по твой адрес… А то си бил с нови адреси! Недей така, ей 🙂 – един симлинк от старите към новите ще свърши работа, или едно обявяване…
  Йовко и той така редовно правеше (прави) Потайници такива! 🙂

 • @turin: Яска, само да ми кажеш откъде, какво се прави, веднага го сторвам 🙂

 • О, няма проблеми, аз вече се оправих – смених адресите за твоя сайт в liferea. Но така е понеже аз те чета в повечето случаи от самия сайт, а не разчитам само на rss-четеца.
  Идеята е, че при някаква по-голяма промяна на софтуер е възможно да се сменят адресите на rss-записванията. Ти май си обновил до последна версия на WP – в нея адресите са от типа /feed/ и /comments/feed/ и (понякога) старите wp2rss.php (или нещо такова) не работят.
  И ако някой разчита предимно на rss-адресите и отваря самия сайт по-рядко, може да пропусне промяната и просто да си мисли, че не пишеш нищо ново. И съответно и да не отваря сайта ти (щото нали не пишеш ново)…

  С две думи – добра идея е като се променя нещо, да се проверява освен изгледа на сайта, и записванията за новини. Ама това е бял кахър, няма проблеми 🙂 А, честит нов хостинг!

 • Благодаря, да ти се връща 🙂
  Това Liferea е интересно, изглежда по-мощно от Sage (ама то sage-то само добавка във Firefox-a, все пак).
  ОК, де. Не схванах трябва ли да правя нещо откъм сайта. Винаги съм си мислел, че rss четците правят нещо, като заявка към сървъра, който им връща нещо xml-ско. После е въпрос на интерфейс и шарения. Явно не е така?
  Какво тогава трябва да се направи откъм сайта за да са коректни нещата с RSS-a? Ами разните там атомни протоколи? Там какво?
  Абе…. ще се чете още…

 • Може и да има данни в самата страница за адреса, прав си. Просто като веднъж е въведен твърдо (с копи-пейст на линка, дето всеки блог публикува някъде отдолу или отстрани) няма начин да се промени.
  Иначе, който наново въвежда адреса на сайта, ще си открие в meta на html-а заявения адрес на новинките. Там може да са описани и rss, и atom, няма значение.

  А когато вече е въведен твърдо адреса, е все едно да си смениш адреса на сайта, целия хостнейм примерно – ти пак си пишеш, пак всички линкове работят, просто моята програма те помни на стария адрес, а там няма нищо 🙂

  Не знам как ще реагират четците, ако съответният адрес връща http-грешка “moved permanently” (забравих номера й) – тя е измислена точно за промени в адреса. Примерно знам, че браузерите я разпознават и като я видят, може да обновяват отметките.

  Та тъй… Е, то ти да пишеш, пък ние ще намираме начини да те четем 😛 А Liferea е приятен четец, много удобен за гном. За кде – акрегатор също е ок.
  Ама какво ти разправям, то ти май си ползваш настолната среда “firefox” 😛 😛

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>