Календар

September 2005
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Gnome 2.12 on Fedora Core 4, howto

Всъщност, това което пиша не е точно howto, но не се сетих, как по друг да го напиша. Все пак, гарантирам, че върши работа (или поне на мен ми свърши)! Почвам по-отдалеч:
Преди няколко дена, когато поливахме с бира излизането на GNOME 2.12, попитах Пейо дали зане някакъв лесен начин да “нахлузя” на Федорката новата версия на гнома. Не знаеше. Питах и гугъл, ама и там нищо не намерих – въпреки, че скоро се похвалих, че знам как се търси информация в него, не открих нещо по същество.
Днес сутринта, когато за пореден път ми се омазаха хранилищата на Fedora-та ми, реших да направя генерално почистване в тях. Почистих. После отидох да видя все пак, дали на FedoraNews няма нещо ново. Имаше! Изцяло обновено (за мен поне беше ново) място, в нова дреха на MediaWiki. Брей! Страшна работа било това организираният сайт! Веднага се забих на Community Portal-a им и не останах излъган. Всичко е добре подредено и ясно. Веднага спретнах изцяло променена организация в локалното ми /etc/yum.repos.d с посочените в групата “Fedora Third Party YUM Repositories” връзки. Стана ми малко мъчно за хранилището на Dag. За съжаление той не поддържа версия 4 на Fedora и това доста ме бърка. Внимателно (всъщност, после даже си измих ръцете!) прескочих хранилището на ATrpms (даже няма и да го href-на, да не би някой да се обърка да си го сложи!) и инсталирах всичките станали. Най-интересно за мен се оказа това на Nrpm. Не знам защо, но това много добро място ми е избягнало от вниманието – все пак не може да се следи всичко! И сега по същество за GNOME 2.12 и инсталацията за Fedora Core 4 (за други версии на федората, най-вероятно също ще стане, но има “леки” нюанси):

На самият сайт в “новини” все още няма нищо. В “пакети” положението е същото. Все пак имайте в предвид, че това са неща, които се водят production, а описаната процедура по-долу се отнася за неща, които да доста “експериментални”. Май е излишно да пиша, какво ще стане, ако си омажете GNOM-a? Май е излишно и да пиша, че е редно да си направите архив, преди да почнете тази процедура? Е, ако сте свършили/не-свършили това, давайте по същество:
1. Инсталирате си хранилището според този линк.
2. Инсталирате и хранилището на FreshRPMS, ако го нямате. (wget http://ftp.freshrpms.net/pub/freshrpms/fedora/linux/3/freshrpms-release \ /freshrpms-release-1-1.fc.fr.noarch.rpm, после rpm -ivh freshrpms-release-1-1.fc.fr.noarch.rpm). Причината за това е, че Nrpms използват библиотеки и модули, които са “външни” и ги няма в локалното хранилище.
3. Ако сте работили с RPM файла от сайта им, то в /etc/yum.repos.d ще имате файл nrpms.repo в който ще бъдат разрешени само [nr-production] и [nr-testing] групите. Разрешете и група [nr-experimental]. Това става, като направите enabled=1 (иначе си е нула).
4. Правите yum check-update и/или yum -y install. Първото се прави, ако все пак сте направили някоя грешка при писане/променяне на .repo файловете да я хванете навреме.
5. Чакате. При мен се разтовариха 230MB, но трябва да се има в предвид, че то същото време обновявах и E17, и Java-та, и разни други дреболии. Но си е чакане, де. Имайте го в предвид.
6. Рестарт? Е-е-й! Това да не е виндоз?! Е, добре, де! Поне си стискайте палци, като рестартирате Х-а.

Ами това е накратко. Събирайте кураж и почвайте – GNOME 2.12 го заслужава. 🙂

5 comments to Gnome 2.12 on Fedora Core 4, howto

 • Всъщност, пропуснах да спомена, че за самото сваляне трябва да имате особено търпение. Освен, че обема не е малък, доста често самият Nrpms “прекъсва” и трябва да опитвате отново. Просто повтаряте “yum -y update” и всичко се сваля, без проблем.

 • Здравей, този линк http://nrpms.net/Docs/Yum/ не работи, можеш ли да кажеш как да си инсталирам хранилището (може и ръчно).

 • Има промяна в линковете, sorry. Сега нещата се намират на http://www.nrpms.net/Docs/Yum/ (има едно “излишно” www отпред).
  Сайта е малко нестабилен, но е единственото място от което може да си инсталираш GNOME 2.12. Ако някой намери по-добре поддържано – welcome!

 • Димитър Узунов

  защо не опитате да си сложите гном 2.12 от development дървото на федора?

 • Вероятно, защото не съм се сетил 🙂 Идеята е добра.
  А може би, защото там наистина стоят development версии. Примерно, в момента, докато пиша това библиотеките за Gnome са версия 2.13. Не е лошо, нали? 🙂
  Простата истина е, че това от nrpms вече някой го е пробвал и нагласил за Core 4. Не пиша, че и това от development секцията няма да стане, просто мисля, че риска е по-голям.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>