Календар

June 2005
M T W T F S S
« May   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

4-th National Security Conference и “Булгара”

Всъщност, в заглавието става въпрос за двете неща, с които си залужава да отбележа поредният престой в София. Доколкото за първото мога само да напиша лоши неща (причините са много, просто за пореден път не мога да си обясня, кой, как и защо прави подобни значими иначе събития по толкова левашки начин. Ама карай, днес реших да пиша положително), то за група “Булгара” не мисля да си спестя суперлативите. Защо ли? Който ги е чувал, какво и по какъв начин свирят ще ме разбере. За останалите ще се опитам да обясня. Само да се застраховам предварително: това е все едно на някой, който е сляп по рождение, да обясняваш какво представлява червеният цвят (ами това просто е електромагнитна вълна с дължина на вълната от 625 до 740 nm). Който разбрал…разбрал!.
Гупата няма силно web присъствие, въпреки че ги има от три години насам. Подбора на инструментите е малко странен на пръв поглед, но дава невероятно звучене: това са кавал, гъдулка, гайда, бас китата, бузуки (поне на мен на това ми заприлича, не съм спец) и два комплекта барабани (PC-то го изтървам нарочно, като член на групата, все пак трябва с нещо да се компенсира). Вокал и квалири липсват, което лично за мен е само плюс. Най-изчерпателното инфо намерих на сайта на БНР, може да го погледнете (има и малко история на групата). Най-общо казано и така, както аз ги чух “Булгара” свирят българска народна музика силно джазирана, омешана с етно елементи и на други народности (румънски, турски, испански), малко класика музика (отново пречупена през чисто нашенските ритми) и рок (доколкото може това да се прави на гайда, гъдълка, кавал и бузуки). Както написах малко по-горе “Който разбрал…разбрал!.” 🙂
Страшно въздействаща и силна музика – накефих се много! Определено тази група има бъдеще, лично аз ще ги следя отблизо, още повече че всеки момент (обаче по непотвърдени сведения) ще излиза техен албум. За човек, като мен, който определено не понася т.н. фолк (и всичките му разновидности), това беше като глътка свеж въздух (егати и клишето, ама си е вярно! :)).

4 comments to 4-th National Security Conference и “Булгара”

 • Павлин Петков (Fozzie)

  Малка поправка, ако позволиш. Не е бузуки, а тамбура. И не е втори комплект барабани, а тъпан и перкусии. С останалото съм съгласен. И е крайно време да излезе албума им и в България, чакаме го повече от 3 месеца.

 • Разбира се, че позволявам 🙂 10х за поправката.
  Аз също не бях сигурен кое какво е, щото с моето инджинерно образование не знам даже и колко струни има гудълката. Всъщност май ги докарах до 12, ама много мърдаше музукантката :D, не можах да преброя правилно.

 • ники

  снощи концертът на Булгара бе невероятен празник…за публиката и за българската музика. А албума очаквахме от миналата година, когато “излезе” демо-версията му. Потресаващо бе скандалното участие на братя Мангасарян … какво правят такива некадърници на сцената- и то на промоция на дебютен албум на невероятни музиканти. Не може да се обясни наглото “изнасилване” на публиката да слуша такъв вулгарен кич по средата на невероятен концерт. Ясно е, че непрофесионализма и простотията са агресивни, но все още не мога да си обясня този факт!? Защо на сцената до Булгара, Милчо Левиев и квартет Ева – това недоразумение!
  Радостта от изкуството на Булгара ще разсее този неприятен мътен 10 минутен порив кичът отново да се появи като призрака на Хамлет на сцената…. но е симптом! Уви! Както и да е … На добър час по световните сцени на това невероятно изкуство!

 • Мон

  Съгласна съм с тримата. Някой зне ли дали Булгара имат фен клуб и как мога да стана негов член? Ако нямат, искате ли да създадем такъв? И още нещо – кой е сайта на издателите на диска Етник арт?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>