Календар

June 2005
M T W T F S S
« May   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Голямото сваляне. Fedora Core 4.

Сега, като се замисля, преди една седмица се отървахме на косъм от световен срив на Интернет-а. Вероятното излизането на прословутият Debian Sarge и Fedora Core 4 в един ден щеше да предизвика нещо като DoS, за иначе широките канали между доставчиците. Добре, че нещата се разминаха с една седмица.
Е, дойде и нашият ред! Дебианци вече цяла седмина се кефят на новата си версия, която злобничко трябва да отбележа, беше леко встрани от съвършенството (олеле-ле-е-е!!! Не ме бийте!). Fedora Core 4 си беше достатъчно добра и в Test_3 варианта (3.92) и с нетърпение очаквах да видя финалният резултат. За да съм съвсем честен, отлагането на Fedora Core 4 също беше поради мерак всичко да е перфектно. Вероятно са се справили – все пак цяла седмица отлагаха 🙂
Най-сетне чакането свърши! 2GB чист кеф. Довечера, гоня жената, набивам и лягам децата и почвам новата инсталация! Еха-а-а-а!

8 comments to Голямото сваляне. Fedora Core 4.

 • Явор Доганов

  Всъщност изключително малък брой дебианци са се юрнали да точат Sarge. Нашата система е устроена така, че еволюцията е постоянна и не зависим от подобни дати, те просто остават в спомените като едно велико събитие. Че е леко оплескан – така е. Вече пуснаха 3.1r0a, а скоро ще го оправят съвсем. Просто трябваше да излезе. След 3 години пак ще празнуваме.

  Поздравления на потребителите на Fedora, една прекрасна дистрибуция!

 • За да налеем масло в огъня на Великата Конспирация можем да раздухаме тезата, че Fedora се отложиха със седмица за да не съвпаднат с Debian и да спасят Интернет 😉

 • За инсталацията: Всичко е перфектно! На 14-тата минута (с рестартиранията!) вече имам кирилизирана (това май не е за отбелязване ;)) и работеща Fedora Core 4. Всъщност този пост е точно от нея. Нарочно избрах Descktop готов пакетаж, че да не се губи време в инсталиране на пакети.
  Е, за мое разочарование отново (и отново…. и отново) в настройките по подразбиране има pcmcia, isdn, netfs, bluetooth, nfslock, nifd, rhnsd, rpcgssd и rpcidmapd пуснати по подразбиране, но вече почвам да им свиквам. Продължавам да не разбирам причините поради които тези сервизи са активирани “по рождение”, но така или иначе се предполага, че Core 4 е за идиоти :)))
  Продължавам да търся кусури, няма начин да не намеря…..

 • @Явор: Стига, де! Ти да не ми се върза! Как мога да изтърва излизането на Sarge и да не се заям с дебианците! :))) Както правилно отбеляза, че има ли нормален човек, който да чака излизането на коя да е дистрибуция веднъж на 3 години!!!
  @yovko: Естествено, че Fedora спасиха Интернета! 🙂 То ако бяхме опряли някой друг да види това….. Изместването на датата показва, че все пак маркетинга си оказва своето (положително?!) влияние – явно някой “продавач” е видял, че датата съвпада прекалено явно със “събитието на годината” на Линукс фронта. 🙂

 • Ами … първо да ти благодаря за собствения ти коментар относно кого е насочена Fedora, защото от няколко седмици насам аз работя с нея. канех се от много време да сменя Gentoo и в май накрая се наканих да го направя.
  А второ – за набиването на децата и сядането пред компютъра – прави го докато можеш, за да не се окаже един ден, че си седнал пред компютъра, децата са те набили и са те сложили да спиш :-). Шегувам се, разбира се.
  Надявам се и аз утре да мога да си сложа новата fedora. Ти какво ще ми препоръчаш от нея – Gnome или KDE?

 • Владимир Герджиков

  Твърдо GNOME. За съжаление, преди време бях доста голям фен на KDE, но 3.2 беше нетърпимо бъгава версия и не можах да я изтрая. Смених на GNOME и не съжалявам. Най-общо казано/писано, то (абе, в кой род всъщност е GNOME?!) е по-леко и следователно по-бързо. Нещата му работят по-безпроблемно и се създава усещане за стабилност и спокойствие. Аз съм се изтарикатил и за файлов мениджър използвам Konqueror-a, в комбинацията с GNOME е много удобно. Използвам също така и klipper-a, въпреки че някои не могат да го панасят, на мен ми спестява доста писане (пуснал съм му всичките 25 реда буфер).
  Иначе Gentoo не е лошо, не е много енергоемко….. Просто за да се поддържа в стабилно състояние, се иска прекалено много усилия. Ама това точно на теб ли да го обяснявам 🙂 Core 4 е правилната посока….

 • Да, така и направих – сложих си Gnome -то. Като ще е гарга – да е рошава. Сега даже и пощенския ми клиент е различен – Evolution. Даже малко се понапънах, за да си пусна проверката на кривописа. Аз няма да си играя да слагам konqueror. Ще се опитам да си работя така, както си по подразбиране.
  А относно рода на Gnome – на английски трябва да е среден, а на на български – мъжки род (мисля).
  Определено FC4 е добро нещо. Има още трески за дялане, но нали съм положително настроен…

 • Владимир Герджиков

  Аз дълго време чаках да излезе съединителя на Evolution за работа с Exchange и затова доста се накефих, когато най-сетне го издърпах, инсталирах и поработих близло месец и нещо с него. Голяма мъка беше…. сега не знам докъде са го докарали, не смея и да проверя. Най-големият ми проблем (за моя истинска изненада!) беше не интеграцията и инсталацията с онова М$ отрточе, ами самият Evolution. Държеше се доста нестабилно (зависваше и “гръмваше” изненадващо), но най-големият ми проблем беше, че се губеха писма. Така и нямах нерви да го изчистя и да разбера, дали все пак проблемът не е в бъгавият OutLook, т.е. външна за него причина.
  Спрях се на thunderbird и вероятно няма да го сменя. Просто всичко си работи, всичко е достатъчно добро и стабилно. Най-важното е, че доста по-добре се справя със сертификатите. Е, няма MIME, но за мен и Secure IMAP е достатъчно добро. Пробвай Evolution-a, но мисли за алтернатива 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>