Календар

June 2005
M T W T F S S
« May   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Книжарниците във Варна

С известна доза риск да ядосам приятелите си във Варна, мога да твърдя, че това е градът с най-малко книжарници на глава от населението. 🙂
Миналата година, през лятната отпуска специално посетих този иначе чудесен град с една единствена цел – да си купя нещо за четене. Понеже, почти нищо не ми беше ясно от структурата на града, естествено се нахаках на главната улица (прекрасно и извънредно дълго място) доволно потривайки ръце, предусещайки уловът. Е…. не би! Сега ще напиша нещо, в което вече съм напълно сигурен (проверих го при последната ми командировка там) и то е: “Във Варна по главната улица няма НИТО ЕДНА книжарница!”. Невероятно, но факт. Имаше две маси, на които продават антикварни книги (по две за два лева) и нищо друго.
Така и щях да си остана без нищо за четене, но случайно в една пресечка на 20 метра от главната улица съзрях нещо, на което пишеше “Пингвин”. Е, тука вече уцелих десетката! Да! Наистина беше книжарница – по-точно първо съзрях гейм залата до нея с атрактивните си огромни надписи, а до нея скромно стоеше въпросната книжарница. Слава богу, беше добре заредена и си отдидох от нея с около 60 сантиметра книги. Почивката ми беше спасена!

Този четвъртък и петък (въпросната командировка) реших да затвърдя познанията си от главната улица на Варна. Всичко си беше съвсем същото – пак не открих нито една книжарница. Направо невероятно! Трябва да се има в предвид, че това е една доста голяма площ на която има каквито ви хрумне магазини и разнообразност от стоки. Единствената промяна беше, че над гейм залата стоеше огромен надпис, който рекламираше “Doom 3”. Пингвина, също си беше на мястото и отново не ме разочарова.

Далеч съм от мисълта, да твърдя че във Варна наистина няма книжарници. Вероятно са разпръснати някъде из града, на по-малко забележителни места. Също така ми е пределно ясно, че книгите не са конкурентна стока в един курортен град. Обаче, не мога да се съглася, че в т.н. “морска столица” не може да се намери място за поне една книжарнижа на главната улица. Не правя преки аналогии с Пловдив, но по нашата пешеходна зона има три големи (големи по площ и разнообразие на книги) книжарници и поне 4 тарабки за продаване на книги. До централна поща, пък се е оформил цял площад с най-малко 6 сергии за книги. Всичко това по пешеходната зона, където (много ясно!) наемите на са никак малки.

Всъщност, с тъга трябва да отбележа че това положение с липсата на място за продаване на книги май ще се задълбочава… И причината няма да е в навлизането на все повече електронни медии. Вероятно това ни е съдбата, като народ – да се самозатрием, оглупявайки с всеки изминал ден.

10 comments to Книжарниците във Варна

 • Нали се сещаш че като живея във Варна няма как да не реагирам на поста ти:)
  1. С Пингвина си уцелил наистина десятката:) Хубава и уютна книжарница. Има цял един площад с книги тип “Славейков” близо до часовниковата кула. Освен това в самата сграда на Операта наблизо има една много сладка книжарничка в която никога не мога да вляза без да си купя нещо. Уф, мога да изброя десетки:) И все сладки:)
  2. Според мен очарованието на една книжарница е да е малка, закътана и почти сумрачна, като от друг свят. Аз лично се стряскам като вляза в “Хеликон” в Бургас, като супермаркет е, ебаси.
  3. Не се сещам за много книжарници по “Витошка”. А наемите са наистина убийствени. Не знам как е в Пловдив. Цените на книги са еднакви навсякъде, но наемите предполагам се различават. Все пак през лятото Варна е център на България. Едва ли някой би оцелял ако продава книги.
  4. И не говори такива неща за града ни, ей:)

 • Ванката

  Прав си и не си прав:) Значи като тръгнеш по въпросната улица, бившия Ленин, сега… Цар Борис май се казва наистина най-страхотното място са пингвините. Ако стигнеш обаче до Валентина, което се намира малко преди Театъра и слезеш надолу по уличката посока обратна на театъра ще намериш още една, а под нея зад ъгъла още една;). А ако пък решиш да тръгнеш към театъра и минеш зад него ще намериш един пазар, който половината е за книги, а другата половина за джунджурийки;) Ако пък тръгнеш посока катедралата и решиш да пуснеш някое писмо, ще видиш, че на отсрещния ъгъл баш до светофара се мъдри още една:) А ако се върнеш на Валентина и решиш да слезеш по другата уличка надолу непосредствено вдясно ще видиш по едни стълбички книжарничка на Оксфорд(за нея не съм сигурен дали още е там)… Който търси намира;)
  Надявам се следващата командировка да останеш още по-доволен от запасяването със знание:)

 • dj_oint

  ta kato govorim za razvitie , ne spirai da opoznavash morskata stolicata …. koito tyrsi – namira 🙂

  razhodi se … ima kakvo da otkriqesh … a i uslugite na kurierite si e perfektna!

 • @Ванката: да, като че да си прав…. Само че, тази “надолу по уличката, посока обратна на театъра” май не е много на главната 😉 Вярно, че и самата “главна” е с доста разклонена структура. Все пак благодаря за инфото. Далеч съм от мисълта да твърдя, че в цяла Варна няма книжарници – по-скоро отбелязвам, че разните “джунждурии” просто имат предимство пред книгите.
  @dj_oint: никога не спирам да търся :))) Както е написано в мъдрите книги “който търси – намира”. Вече знам поне две места във Варна, където ще се награбя с книги (естествено, само кинти да има)…

 • @случйна: аз си знаех, че така ще стане…. Сега като ми се нахвърлят варненци….. Мале, мале! Само да обясня – главната улица е мястото (май-често пешеходно) по което тече основният човешки поток. Там (за Варна, де) наистина няма книжарници, честно! Представи си един моткащ се по главната улица човек, който не познава скритите места, как би намерил търсеното място. За наша радост в България, почти всеки град (София я изключвам, тя е “град-държава”) си има такова място.
  За книжарниците: ама не съм се сещал да вляза в Операта, че да търся книжарница 🙂 Ей, ама идеята наистина е страхотна – ще се възползвам следващият път! Ако намеря и часовниковата кула (може пък и да съм сляп!) задължително ще посетя този площад.
  Иначе, аз честно писано не отбирам и не придирям на външният вид на книжарниците. Важното е да бъдат добре заредени (даже и с вид на супермаркет ;)). Виж, що се отнася до едни други заведения – е, те наистина обичам да са сумрачни, с дървени здрави маси и “сякаш от друг свят”. Ако пък и пенливата течност се доближава до този друг свят -ех-х-х….!!!

 • Следващият път като идваш във Варна, непременно се обади. Обещавам да те посрещнем с Ванката на гарата, и още на място да ти хвърлим един як бой:)

 • Благой Николов

  Не разбрах ти откъде си, но яжно представата ти за град включва една главна улица и няколко квартала. Не искам да ти разбивам представите за света, но във Варна има доста повече “главни” улици и без да посещавам често книжарници, съм сигурен, че на бул. “Владислав”, не знам кой номер, по посока от Тракия към катедралата има тъкмо 2 книжарници. И следващия път, когато идваш не прави кръгчета около хотел “Черно море” и после даразправяш какво имало или нямало!

 • imho

  BTW не знам каква е въпросната компютърна зала до “Пингвин”, но точно там има книжарница за компютърна литература, обаче се продават също и компютърни компоненти. Да не си объркал нещо…

  Има една верига (АБВ), техните са едни оранжеви, най-лесно се намира тази срещу пощата, има една на 50 м надолу от центъра по посока на областна управа.

  Не знам това като критика ли да го възприема, че нямаме книжарници по главната. Това, че в другите градове хората печелят от книги (или няма от какво друго да печелят) си е техен проблем. Ако тръгнем да броим книжарници, мисля че има повече от достатъчно.

 • liro

  Градът с най-малко книжарници на човек от населението доскоро беше Смолян. 20 хиляди глави и 0 (нула) магазина за книги.
  Алелуя!
  Сега има 1 брой книжарници, клонче на НАНСИ. Сума безполезни книги, неподредени по никакъв признак. Дори по небезизвестния магазинерски “Т’ва съм го сложил там, знам си”.

 • @imho: ами гейм зала “Doom”. Или поне така се казваше на времето. Имаше си я, не съм кьорав 🙂 В самият “Пингвин” продаваха и компютърна литература, честно писано, не съм гледал навътре в крартала дали е имало и друга книжарнижа. Иначе не критикувам никой, все пак това е блог и в него пиша какво си мисля и какво съм видял. По времето, когато писах този пост, наистина (ама наистина!) не видях книжарници по главната улица. Пък не е, като да не съм търсил, защото специално това ми беше целта на идването.
  @liro: Алелу-у-я! Нали си имат картофи. За какво са им книги 🙂 Между другото Смолян е доста разтеглен и има две “главни” улици – нова и стара. По старата (тази, дето е новореставрирана и ремонтирана) май видях нещо, но не съм сигурен.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>