Календар

February 2005
M T W T F S S
« Jan   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Най-после добра система за наблюдение и управление!

Най-после намерих NMS (network management system), която да ми хареса. Пък не е, като да не съм търсил…. Това Nagios, Inframon (лека му пръст или каквото там се казва за умрелите програми, BigBrother, NetMap и още дузина пакети и допълнения.
Системата е с лекото и приятно име JFFNMS, което означава Just For Fun Network Management System. Наистина, голямо забавление е! На сайта им се намират линкове към четири демо места, на които работи програмата. Всеки може да отдели 4-5 минути да види за какво иде реч. Както се пошегувах с един колега, това е последната NMS програма, която ще използвам – просто вече няма да търся друга.
Самата инсталация не е нищо особено, просто tar-a се разпакетира в директория /opt и се прави virtual server на Apache-то. Пускайки сайта, то оттам нататък всичко е web базирано. Почти всичко е написано на PHP, доста добре структурирано, с ясна идеологията и съвсем прилична документация (в HTML, PDF, LyX).
Аве, н’еам думи! Всичко е както трябва. Даже може да прави и autodiscovery на всякакви SNMP базирани устройства, които съответно с малко магия (точно определен брой цъкация на мишката) се вкарват в базата с устройства. Прави мониторинг на различни сервизи, най-просто казано “интерфейсите” могат да бъдат не чисто физически такива (примерно LAN или serial, или V35) ами просто някакави портове. Не случайно, основен механизъм при полирането е nmap ;). Неща, като дисково пространство, трафик, натовареност на CPU или памет не са проблем. Всичко е шарено, красиво, даже пичовете от JFF са сложили звукови аларми (които аз по разбираеми причини не мога да слушам, просто сървърът за наблюдение е в машинна зала). Накратко: голям фун!!!
Не знам, дали за вас е прекален моят ентусиазъм, но ако и на вашата глава лежаха над 140 Cisco устройства и неизвестен брой виндоз сървъри (така и не успях да ги преброя, те се множат, като хлебарки) и вие щяхте да търсите начин за автоматизиране, наблюдение и управление.
JFFNMS я препоръчвам горещо на всеки, който има повече от 3 машини за които трябва да се грижи и да ги наблюдава. Програмата може да се дръпне от тук. Няма да съжалява!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>