Календар

January 2005
M T W T F S S
« Dec   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

“Ти прочете ли две страници днес?”

Този странен лозунг ме сепна още миналото лято, при една от рекламните кампании на едно от пловдивските издателства. Всъщност, това беше мотото на едноседмична инициатива на различни издателства и търговци на книги от цялата страна. Пред фонтаните на кметството, на доста голяма площ бяха изложени какви ли не книги и издания. Цените си бяха доста атрактивни и имаше голямо разнообразие от различни жанрове. Раздаваха шапки и флагчета с въпросният цитат. Странен е, нали? Той само показва, докъде сме я докарали, като нация, образование, морални и други ценности.
Това, че Пловдив е градът в който се четат най-много книги в сравнение с цялата страна ме прави горд, но едновременно с това и доста ме притеснява. Щом това е нивото, какво остава за останалата част от страната?
Съвсем наскоро, при една от поредните ми командировки до София, се опитах да си купя книга от централната автогарата. Ей, това направо не е истина!!! Не може в толкова голяма, добре направена и лъскава сграда да има само едно място, където продават скапани вестници и списания, а да няма и една сергия за книги! Не може да има 4 кафенета, магазин за мобилни телефони (вие ще си купите ли телефон от магазин на такова място?), магазини за дрехи и какво ли още не, а да няма книжарница или просто една скапана тараба за книги…
Направо сме я закършили и нещата не вървят на добре, просто ефекта (по-точно написано “дефекта”) ще проличи доста по-късно. Ама, на кой ли му пука?
Все пак, дайте си този труд, прочетете поне (поне!!!) две страници днес.

3 comments to “Ти прочете ли две страници днес?”

  • Въпрос – кой може да чете само две страници на ден? Аз не помня да съм падал под 50-100, освен в дните, в които нямам време за нищо, и не си сядам на машината (а по дяволите, само надписите по улиците, които чета, са повече от 2 страници 🙂 )

    Интересно, колко човека ли биха отказали телевизията и т.н., ако няколко пъти гледат някой филм, и после прочетат книгата, по която е правен 🙂

  • Аз точ‡‡но по този начин отказах телевизията. 🙂

  • Кой може да прочете само две страници, ли? Ежедневен пример е синът ми. Той е на 10 години и чете по толкова (е, понякога чете и повече, но горе-долу това му е нормата). Странното е, че той е сред шампионите в класа си. Има и такива, които даже и не знаят как мирише офсетовото мастило. Сигурно сте чували, как младото поколение не чете и зяпа TV по цял ден. Вярно е. Даже и по-лоши работи правят (примерно да играят на PC по цял ден :D), но според мен това с липсата на интерес към книгите си е направо убийствено…. Тъжна картина.
    Иначе от телевизията аз гледам новините (докато вечерям), Discovery (когато успея да изгоня дъщеря ми от CartoonNetwork) и музикалните канали VH1 и TMF (когато толкова ме болят зъркелите, че даже и не ми се чете).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>