Календар

November 2004
M T W T F S S
« Oct   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Охльо, бохльо, къде са ти рогцата…!

Видях ги вече рогцата 🙂
Имам проблеми с KDE аплета за избор на клавиатурата – не може да превключва подредбите. А колко лесно и безпроблемно стана това в GNOME (даже съм си признал официално тук)! Какво да направя, като KDE-то ми е по на сърце! Как ли не се мъчих да го харесам този изрод (за гнома ми е думата), как ли не мъчих да свикна на “леките” X мениджъри – ниц! Не стаа и това си е.
Сега с клавиатурата го докарах дотам, че имам превключване (с Alt + Ctrl), “лампичката” ми светва при превключване, но за сметка на това, долу в жлеба няма нито знаме (което не е проблем, за това май бях чел някъде че се оправя, но не съм сигурен, дали не беше за гном), нито смяна на етикета (което е същественият проблем). Т.е. стои си EN, а пиша на кирилица. По “съвет” на help-a на setxkbmap резкоментирах $nonlatin и $oldlayouts в /etc/X11/xkb/rules/xorg ама и това не помогна. Линковете вече са си верни, не е както във FC2. За съжаление, чевидно нещо се бърка хавата. Не мога да разбера нещо: при всички положения, това което е накличкано в GUI-то трябва да се отразява еднозначно (и повторяемо) по текстовите файлове, а оттам и в поведението на системата (“да, да, ама не” – това се нарича двойно потвърждение с отрицание).
Отделно от чисто нашенските си проблеми с клавиатури и подредби, нещо се скапаха някои от extension-ните на FireFox-a (чувам, някой да подмята “така ти се пада, с толкова много extension-ни”!). И това е в резултат от идиотското изискване, да се рестартира броузера след всеки инсталиран extension (естествено, че се скапа, да не съм луд да рестартирам 30 пъти!). Сега 3 добавки не могат нито да се инсталират (отново), нито да се деинсталират – просто трябва “ръчна” работа. Чистата и неопетнена синя мека шапка замяса на ръкоделие… (а после някой ще пита “защо не правиш ъпгрейд”?).
Гадното е, че едината от тези добавки е прогнозата за времето. Пуснах си я на домашната машина – кеф! Даже прогнозира почти вярно 3 дни напред (данните са от weather.com) – чак и познава тук там.

Както и да е, все още продължавам да се кефя на FC3 (странно нали? колко ли трябва да понесе някой човек, че да се откаже от нещо?)

5 comments to Охльо, бохльо, къде са ти рогцата…!

 • Кой ли ше да е тоя, дет тъй ше ти говори..? 😉 Ама кви нахали са се навъдили, ейй 😉
  За “щракалката” на КДЕ – ако искаш знаменце, има опция във втория лист на настройките на клавиатурните подредби, нарича се… “показване на знамето”. (Наистина не помня как е в английския вариант;) И знаменцето си се показва.
  За превключването на етикета – сигурен ли си, че в тая настройка на клавиатурните подредби си задал и нещата в първия таб (който е най-важен за повечето хора), а не си задал да се ползва само setxkbmap от третия таб?…
  Прегледай ги пак и трите листа… пък дано помогне 😉 Тъй аз чувал стари дебианчи разправя мене 😉 ;Р

 • Ако щеш ми вярвай, насън да ме дигнеш, ще ти изрецитирам всички настройки и клички по аплета. Не се показва въпреки избора. Щом съм тръгнал да ровя по конфигурационни файлове, значи здраво съм я закъсал. Вярно, че в гнома си има и знаме и сичко, ама това пусто KDE (дето ми е по душа!) нещо се пъне. Снощи направих същата проба/настройка на домашната машина (и там не работеше) – резултатът беше същият. Всичко се превключва, всичко си “светва”, но долу в жлеба стои заварената подредба (и няма знаменце). Логично погледнато, ако правя нещо погрешно, правя го качествено 🙂 (има повторяемост). Хелпа на аплета направо ме разби – явно е писан от доста насмукан шваба. То и моят английски е доста далеч от правилният, ама поне се стремя да пазя някакви граматичнески правила. Там няма подобно нещо – доста зор се влага за да стане ясно какво е искал да каже “писателя”.
  Все пак, ето конфига:
  – за layout: setxkbmap -model pc105 -layout us,bg -variant ,phonetic
  – за xkb: setxkbmap -option -option lv3:win_switch,grp_led:scroll,altwin:meta_alt,caps:shift,grp:ctrl_alt_toggle

 • Pico

  kkbswitch е решението. Махаш кде аплета и слагаш това , работи перфектно.

 • Да, прави си. Това е решението. Благодаря за съвета.
  Като видях поостинга ти, се сетих, че преди доста време (точно беше излязал RH9) търсех някакво добро решение на проблемите с аплета в КДЕ (да, отново същият аплет. Нали философите казват, че животът е колело?). Тогава обаче, успях да се справя с вграденият аплет, естествено с добавки в xfree86. И забравих за kkbswitch-a.
  Сега всичко е ОК. Обаче, естествено не мина без ръчна работа – трябваше да се направи промяна в xorg.conf (за да се добавят подредбите, това е нормално и естествено), но също така да се направи и символна връзка към xfree86.xml:
  ln -s xorg.xml xfree86.xml
  Вероятно в другите дистрибуции, това не е необходимо. Не знам, не съм пробвал (май няма и да го направя). Странното ми е друго. Досега съм направил 4 инсталации на FC3 и то все “нови”, т.е. не са ъпгрейд. И при всичките, този аплет с кирилизацията в KDE не тръгна. Много ми е интересно, дали това нещо е проблем само при мен, т.е. аз правя нещо “не както трябва” (ама какво е това и идея си нямам – става дума за девствена инсталация и 2-3 клички по системата).

 • Naj-golemiqt majtap e, che sega sym s Fedora Core 4, edna godina po-star i OTNOVO!!! pravia systoto nesto – opraviam skapaniqt aplet na KDE-to (veche e versia 4.3)!!!! :/
  Narochno ste ostavia tozi post na shliokavitsa, che da si spomniam…..

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>