Календар

November 2004
M T W T F S S
« Oct   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Fedora Core 3. Първи наблюдения.

Най-сетне успях да си седна на PC-то и да инсталирам новата Fedora. Първото, което ми направи впечатление, че освен добавката по подразбиране да се пуска SELinux, друго ново по инсталационните екрани не видях. Даже са запазили ужасният package manager. Той е “страхотно” улеснение е за начинаещи потребители, но е изключително изнервящо да не може да управляваш пакетите по време на инсталация. Това, което го има вградено, за мен не е никакво управление, ами подигравка.
За инсталацията имах чувството, че мина доста по-бързо от старите Fedor-и. Не знам, дали защото махнах малко пакети (ама малко, наистина), но всичко приключи за 30 минути. Днес вечерта ще пусна на домашната машина пълната инсталация (6G) и ще пиша пак, за колко е минала. Иначе нормално това отнема около 2 часа на Asus P4P800, 2.6Ghz, P4 HT, 512MB RAM, 120G HDD.

Какво ме изкефи:
– Всичко стартира без проблем, като “новото” за мен е, че в тази дистрибуция мониторът ми HP M900, се разпозна без грешка. Малко странно, защото това е малко стара щайга и при положение, че в предишните версии не го познаваха, малко се зачудих на факта, че няой си е дал зор да го вкара в базата с монитори.
– Кирилизацията на системата мина перфектно – няма ги досадните проблеми на FC2 и на FC3 test2. Всичко е както по ноти – направо не разбрах, как направих всичко (4-5 кликания!).

Какво ме подразни:
– Първото (засега) нещо, дето ме подразни е, че отново няма пътища към /sbin, /usr/sbin, /usr/bin и т.н. полезни директории. Егати! И какво толкова им пречи да го сложат в ~/bash_profile-то?! Не може да се старира route, whereis или locate (?!?), rpm, yum и т.н. (то всъщност, какво ли може).
– Следващото нещо е, че не са импортирали GPG ключа на Fedora-та. Е, ако и това не е недоглеждане! Не, че е кой нае какво (sudo rpm –import /usr/share/rhn/RPM-GPG-KEY-fedora) ама защо да е така?

Засега толкова. В момента фоново съм си пуснал yum update и чакам да завърши….
Завърши, reboot…..

5 comments to Fedora Core 3. Първи наблюдения.

 • Уха-а-а! Evolution-а тръгна с тъпият ексчандж! Който не се е борил с ximian-connector-a и evolution-a, само той не може да разбере за какво се радвам толкова. Протоколът е MAPI, сертификатите са X509 издадени от недоразумнието Windows CA и вече моят email клиент става неотличим от M$ Outlook-ците. Даже вече, ще мога да гледам задачите в календара! Ей, на това му викам FREE-e-e-e software! 🙂

  Каквото досега съм опитал да подкарам, все е тръгвало! Чак нещо почвам да се плаша….. Ще ги видим, как са докарали alsa-та. Няма начин, да не са се издънили там….

 • Ей ‘тва направо не го вярвам! Точно си тръгвам и пускам отново yum update.
  И пак се почва…..49!!!! пакета и това при положение, че предишният ъпдейт (преди 2 часа) и той беше горе-долу толкова. Има ъпдейти на OO i18n (Българският) и нови версии на библиотеките на ОО. И най-вече! Новият firefox v1.0. Eха-а-а!
  Малко инфантилен стана коментара :), ама наистина съм доста ентусиазиран от това, което са спретнали за ядрото на меката шапка, трета версия.

  Добавка (по-късно): оказва се, че това май така трябва. Нямам обяснение, защо не се насмукаха всички пакети наведнъж ами трябваше това да се прави на части. Ако някой има идея, ще ми е интересно да чуя обяснението.

 • Странни сте ми вие ер-пи-ем-аджиите… Ти не си ли обновяваш дистрибуцията? Или само като има издание? То Федора вече позволява такива извращения. Хм, даже и РедХат позволяваше. Трудно, но даваше. Аз обнових така един 7.2 до последния (кой номер беше) и после до Федора.. Ама като направих гимнастиката, ми стана скучно (нищо не работеше както трябва, тоест както аз исках;) и го затрих 😉

  Та защо не си обновяваш инсталацията поне веднъж на седмица, да кажем 😉 ?

  А за пътищата – sbin пътищата е нормално да ги няма в потребителския път. Но ако говориш, че всичките тези директории ги няма дори и в root-акаунта, тогава е много тъпо…

  Всъщност, като нямаш /usr/bin, какво ползваш изобщо?? 😉 :-O

 • Тъй, де. Ти си го написал – “нищо не работеше както трябва, тоест както аз исках”. Какво по-точно изказване за реалната ситуация. Проблемът идва от това, че аз все още се уча на тази ОС 🙂 и постоянно нещо оплесквам. Има си и нови издания, има ъпгрейд, даже той е по подразбиране, ако се открие стара инсталация. Обаче, знаеш лафа за обущаря, нали? Ей затова, винаги предпочитам новата инсталация – моята машина прилича на бойно поле – тук там спечелена битка, тук-там величествен монумент, но също така и разхвърляни оръжия, тук-там купчина от миризливи трупове, тук-там прясно изровени гробове (естествено без надпис в/у тях) 😉
  В интерес на истината, машината за която пиша тръгна от FC1, после здраво yum update и накрая FC2 upgrade. На домашната си машина бях сложил ъпгрейд от FC1 до FC3 test2 – ама всичко беше доста зле (прескочих FC2, защото на дъно Asus P4P800, даже инсталацията изисква специални напъни за да тръгне – прави се специално boot iso и т.н. досадни процеси ).
  Голата истина е, че ъпгрейда е доста сложно нещо за измисляне и в 70% от случаите нещата не стават. Ако добавиш и това, че става дума за разбазикани машини, то резултатът е налице – такова нещо, като ъпгрейд няма.
  Колкото до пътищата: ето какво пише в .bash_profile-то на root “PATH=$PATH:$HOME/bin”. Същото положение е и в потребителският профил. Нямам и идея защо са го направили това. Но това с пътищата е така, откакто се помня (ползвал съм предимно червени шапки, сега и сини такива). Иначе, мисля че даже и потребителят трябва да може да прави ifconfig, whereis, (locate, which) и каквото там ти дойде на ум, естествено без да изисква супер user права.

 • Аз лично обновявам моята Fedora Core веднага щом получа поща за нов update – а това обикновено е много повече от веднъж на седмица, често е поне веднъж на 2-3 дни, а доста често се случва и 2-3 пъти дневно…

  Root има път към /sbin и към /usr/sbin и към всичко, което ти е нужно. Никой не ти е крив, че си станал root от своя юзер с команда

  $ su

  вместо с

  $ su -

  Аз за ъпдейтите писах и тук:
  http://www.gerdjikovs.net/index.php?p=16#comments

  И изобщо другия път като си дойда в Пловдив имаш да ме черпиш една бира и да се изфлеймим на маса, защото иначе ще те изфлеймя тук…

  Още малко ми трябва… 😉

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>