Календар

November 2004
M T W T F S S
« Oct   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Surround проблеми.

Ех-х-х, човек трябва да има проблеми, просто ей така, да се чувства жив. Каква е случката ли?
…Преди седмица си купих surround колони 5.1. Нищо особено (с изключение на цената – $35 заедно с комплекта кабели и преходници към тях) и оттогава насам просто нямам мира! Под една друга ОС, всичко е както трябва – звукът се чува добре, ефектите са си ефекти, игрите и филмите са си със звук, какъвто го е решил режисьора (и озвучителя, де).
Обаче под Linux, нещата не са никак розови. Направо са си зле. Всичко тътне и гегне, все едно някой е насипал хлебарки в говорителите и им е дал по един микрофон да пеят. Обяснението е просто – за другата ОС има драйвери и управление на свързването на сателитите и колоните, а под Linux-а това май липсва. Качествен звук се чува само от front-a – и как ли не, само той си е на мястото в схемата на връзване. Понеже дъното ми няма пълна комплектация от “дупки”, то колоните се свързват по разлините in, out и mic входове/изхови. Гадното е, че в мрежата липсва каквото и да е било инфо за това, къде и как се описва свързването на говорителите.

1 comment to Surround проблеми.

 • Пуснах това в lug-bg:

  “Привет, имам големи проблеми да пусна 5.1 звук на FC2 системата си. Проблемът ми идва от това, че не знам, как и къде може да се укаже подредбата на колоните (сателити, предни, център и бас) в системата. Дъното е Asus P4P800, sound on-board: Cmedia, AC’97 codecs – няма отделни куплунги за отделните озвучителни тела. По документация предните колони се свързват в out куплунга, задните на in куплунга, center/sw се връзват на mic. Така да се каже – има споделяне на дупки 🙂
  В kmix аплета, секция switches има нещо с което бегло се указва, как са включени нещата, но при експериментите резултатът беше плачевен – то не бе пращене, то не бе гъгнене (иначе все пак нещо се чуваше). В GNOME не намерих подобна функционалност. Ама това, така или иначе не ми върши работа, защото трябва да се слуша (и гледа) в конзола, пък и KDE-то не е задължителен GUI, нали?
  Има доста настройки за ниво на сигнала (усилване, намаляне на всяка група колони, миксиране и т.н.) и други параметри, но как да обясня на системата, кое къде точно е включено? Иначе стерео звукът излиза без проблем – други грижи нямам. Намерих доста инфо из мрежата за настройките на alsa-та, но специално относно подредбата на колоните – нищо.
  Някакви идеи?”

  с надеждата, че 5.1 системите не са чак такава екзотика сред линуксарите. Чакам някой да помогне….

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>