Календар

October 2004
M T W T F S S
    Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Мартини, сухо, та чак пращи.

Знаех си аз, че мартинито ми e сервирано с черешка с костилка….
По съвет на Дончо се заех да инсталирам spam филтър…..
Позната ситуация – правиш всичко по документацията, а то не ще да върви. Новото за мен в случая е, че нямам достъп до логовете на сървъра (нали се хостваме, какво да се прави), нямам достъп до shell (хостарите да не са луди!), абе накратно нямам нищо за трепане на молци.
Нищо, от това задачата стана по-интересна…

Все пак, кратко резюме:
– нещата не станаха с: Word Press Blacklist Comment Spam Plugin, by Laughing Lizard
– всичко е ОК с: plugin-a на Fahim Faruk , основан на по-горната програма.

Ще оставя без коментар, в какво все пак се състои разликата. Просто такава почти няма – едното се инсталира, като plugin, другото като hack (последното при мен не тръгна). Неприятното в случая беше, че никъде по сайта на WP не можах да намеря и думичка за това, че съществуват въпросните две модификации за antispam. Ех, много ми е зор с този Twiki интерфейс. Все пак, свалям шапка на “поддръжката” им (потребителите, де). Както навсякъде в света на софтуера със свободен код и тук, нещата се изясняват “в движение”.

– по съвет на LisaS промених и името на wp-comments-post.php. Тренда е доста изчерпателен и съдържателен, което доста ми помогна.

Ха сега да ги видим спамърите!

9 comments to Мартини, сухо, та чак пращи.

 • Аз не използвам spam-филтър – просто пуснах коментарите на модерация – имаш и опция – да модерираш само тези, които съдържат поне един линк – което е перфектния филтър. Така се спасяваш и от разни умници, които не са спамъри, но пък са решили, че личния ти сайт е dir.bg и могат да правят каквото им хрумне.

 • Да, прав си и така става. Ще настроя и това, което предлагаш ти. Просто реших, че подобен “екстра” plugin няма да ми е излишен. Основното, обаче което ме запали за идеята anti spam filter e разучаването на WP. Нещо, като разузнаване с бой. По-интересно е… 🙂

 • Plugins е по-новата и чиста WP-техника – моите фаворити в колекцията ми иначе са Search Hilite, Recent Comments на Nick Momrik и разбира се StatTraq.

 • Баси, не ме стряскай така… Точно ти submit-нах коментар, а ти в същото време смени CSS-а – наистина се ошашках 😉

 • Какво да ти кажа, Йовко – тъкмо претърпях кратка борба с едни спам-коментари от някакво казино. Лошото беше, че самото им съдържание има разни сентенции, не и URL. Така че благодаря на плъгина WPBlacklist за помощта.

 • Аз да си трая и да чукам на дърво, ама все пак… – не ви ли се струва, че тия казина “нападнаха” почти само WordPress-блогове?
  В интерес на истината, видях такава гадост и в Blosxom-а на автор на плъгини, но все пак… 😉

 • Hi Turin & company! То няма да си пишем по е-поща, ама друго си е да драснеш 3-4 реда в блога на някой 😉
  Промяната на името на wp-comments-post.php цели точно това. Май въпросните казина (по-точно техните ботове) търсят дали има подобен файл и предприемат действие за интелигенен спам. Е, засега ми се е разминало, де….
  Вие по-опитните (не искам да пиша стари :)) сигурно си патите от гадните спамъри.

 • Ира, тези нещо са се объркали – без URL-и за какво им е да SPAM-ват… Както и да е – при мен всичко е на модерация. Така се спасявам и от глупостите, които евентуално някой умник поства. А и 100 спам-а да ми вкарат – те висят за модерация и се чистят с едно движение на мишката…

 • Йовко, те спам коментарите имат УРЛ, но не в самото тяло на коментара. А до колкото разбрах ти говориш за евентуално модериране на тези постове, които съдържат поне един линк. Казината не попадат в тази категория. Остава модериране на всички (както също предлагаш). Аз обаче ползвам WPBlackList

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>